Doorzoek volledige site
14 april 2020 | KEVIN MOENS

Oud Kortrijks politiekantoor maakt plaats voor groen woonproject D’Oude Vesting

Illustratie | linklab
Illustratie | linklab
Illustratie | linklab
Illustratie | linklab
Illustratie | linklab
Illustratie | linklab
Illustratie | linklab
Illustratie | linklab
Illustratie | linklab
Illustratie | linklab
Illustratie | linklab

Linklab en Markland bundelen de krachten voor een binnenstedelijke reconversie in Kortrijk. Het oude politiekantoor uit de jaren 60 wordt vervangen door een hedendaags, energie-efficiënt gebouw dat baadt in het stedelijk groen. Het project omvat 18 wooneenheden, een gelijkvloerse handelsruimte en een ondergrondse parkeergarage. Stay verzorgt het interieur, Peritas is studiebureau van dienst.

Dit bijzondere woonproject ligt in hartje Kortrijk, om de hoek van de Grote Markt en op wandelafstand van het station. Het project is slim ingeplant in het historisch centrum, op de locatie van het voormalige politiekantoor. Het project ligt binnen de Kortrijkse fietszone en geniet ten volle van de nabijheid van openbaar vervoer, scholen, winkels, banken, restaurants, cafés… De ligging kan niet stedelijker zijn, en toch wordt er heel wat groen voorzien, in de vorm van ca. 300 m2 groendaken en daktuinen, goed voor bijna 40% van de site.

De site verbindt de Oude Vestingstraat met de Jan Persijnstraat. Uitgangspunt is een verantwoord herinvulling van deze centrumsite. Het gelijkvloers sluit aan bij het stedelijk leven: de aangename doorsteek langs de vitrines van de handelsruimte (ca. 400 m2) maakt de site doorwaadbaar voor voetgangers en fietsers.

 

Architecturale & typologische diversiteit

Het project is onderverdeeld in vier volumes. Dit om zich optimaal te integreren in de verticale geleding van de historische binnenstad. Elke volume verschilt in hoogte, diepte en identiteit. De interne opdeling is hier ook op afgestemd. Op die manier ontstaat een architecturale en typologische diversiteit binnen het project, terwijl de vormgeving het kenmerkend verticaal straatbeeld van het centrum herstelt. 

Langs de J. Persijnstraat omvat de bovenbouw 6 appartementen, 2 per verdiep. Het zijn allemaal doorzontypes, met leefruimtes die zowel naar de straat als naar het binnengebied zijn gericht om maximaal te genieten van bezonning en van de openbare ruimte.

Langs de Oude Vestingstraat worden 3 appartementen per verdieping voorzien, een totaal van 12. Twee hiervan zijn eveneens‘doorzontypes, het derde is iets kleiner en richt zich naar de straatkant/zonnekant. Door de indeling van de appartementen en de behandeling van alle gevels hebben de gebouwen geen typische achterkant.

 

Centrale binnenplaats

Het materialenpalet bestaat uit witte beton en lichtgrijze metselwerk, die in contrast staan met de bronskleurige afwerking en het schrijnwerk. De appartementen genieten van veel lichtinval en aangename zichten. De centrale binnenplaats is ingericht als groene rustplek in de stad. De bovenste appartementen hebben dakterrassen en -tuinen, met mooie zichten over de Grote Markt, het Belfort en het Schouwburgplein.

 

Stedelijke oase

Het project is een voorbeeld van een binnenstedelijke reconversie. De bestaande kelder wordt hergebruikt. De nieuwe invulling voorziet zoveel mogelijk stedelijk groen, met een wisselende substraatdiepte om plaatselijk ook intensieve begroeiing toe te laten. Behalve een aangenaam beeld en rustgevend karakter, hebben deze groenzones ook een verkoelend effect en dragen bij tot de opname van CO2 en het filteren van fijnstof. Een kleine stedelijke oase in het hart van Kortrijk.

GERELATEERDE DOSSIERS