Doorzoek volledige site
22 april 2020 | KEVIN MOENS

Westerpunt: uitkijkpunt in De Panne met zicht op duinen en zee (Studio MOTO / Mouton)

Illustratie | studio MOTO
Illustratie | studio MOTO
Illustratie | studio MOTO
Illustratie | studio MOTO

De Panne realiseert een nieuw uitkijkpunt met zicht op het natuurreservaat De Westhoek, de zee en de stranden. Het uitkijkpunt is een architecturaal hoogstandje van Studio MOTO en stabiliteitsbureau Mouton dat kadert in het project Horizon 2025 van de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer. 

Het uitkijkpunt komt op het einde van de betonnen duinvoetversterking van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). Deze duinvoetversterking wordt ook gebruikt als wandeldijk en ligt in het verlengde van de zeedijk. Het uitkijkpunt zal toegankelijk zijn via de wandeldijk en via het lager gelegen strand. Dankzij z’n ligging, net naast de duinen en het Westhoekreservaat, is het uitzicht rondom adembenemend.

Het ontwerp van het architectenbureau studio MOTO in samenwerking met stabiliteitsbureau Mouton kwam als winnaar uit de bus van de architectuurwedstrijd WinVorm, waar meer dan 60 bureaus zich voor hadden kandidaat gesteld.

 

Spectaculair uitkijkpunt met de voeten in het water

Het uitkijkpunt wordt volledig in beton gerealiseerd: een robuust materiaal dat qua kleur en structuur mooi aansluit bij het strand en de duinen en dat bovendien opgewassen is tegen het agressieve zeeklimaat. Leuke extra is dat bij springtij de ingang op het strand overspoeld wordt door zeewater.

Het uitkijkpunt is een geometrische trap die je vanop de wandeldijk mee de hoogte inneemt, tot je uittorent boven het strand, om je dan weer verder mee naar beneden te nemen naar het lager gelegen strand of de dijk. Studio MOTO: “Het is niet zomaar een kijktoren. Het is een ijkpunt met symboliek, een robuuste en dynamische sculptuur als verbindend element tussen land en zee. Het ‘Westerpunt’ biedt de wandelaars een totale landschapsbeleving door ze op een heel bijzondere plek visueel en gevoelsmatig in verbinding te brengen met alle elementen van de omgeving: de duinen, de zee, de vogels, de wind, de getijden,…”.

De betonnen constructie zal vlakbij het beschermde natuurreservaat De Westhoek gerealiseerd worden, een keuze waar ook MDK, het Agentschap voor Natuur en Bos en het Agentschap voor Onroerend Erfgoed achter staan. Bram Degrieck, burgemeester De Panne: “De eerste ideeën voor een uitkijkpunt ontstonden al in 2015. Ik ben heel trots dat samen met de verschillende partners een consensus kon bereikt worden. Via de wedstrijd is een prachtig ontwerp geselecteerd. Het robuuste materiaalgebruik en formidabele vormgeving spraken mij meteen aan. Ik kijk alvast heel hard uit naar de realisatie van dit uitkijkpunt”.

GERELATEERDE DOSSIERS