Doorzoek volledige site
27 april 2020 | TIM JANSSENS

Stijlvolle gevel voor gerenoveerd kantoorvolume

SEVEN springt meteen in het oog dankzij zijn dynamische 3D-gevel. (Beeld: Eric Bouvier)
Wat SEVEN eveneens bijzonder maakt, is dat het een ‘nearly zero energy building’ is. Dit is onder meer te danken aan het hybride gevelsysteem.(Beeld: Eric Bouvier)
De gloednieuwe coworkingspace bestrijkt de drie onderste bouwlagen. (Beeld: Eric Bouvier)
“Het was een intensief en veeleisend project. Zo moesten we de bestaande rechthoekige kolommen in de coworkingspace vervangen door ronde varianten die zich uitstrekken over twee verdiepingen”, vertelt Ward Wauters. (Beeld: Eric Bouvier)

Het gaat snel voor Fosbury & Sons. Na een succesvolle première in de Antwerpse WATT-toren, de opening van drie ‘serviced offices’ in regio Brussel en de inhuldiging van een eerste buitenlandse vestiging aan de Prinsengracht in Amsterdam, nam de innovatieve onderneming eind november een vierde Brussele ‘hub’ in gebruik. Het bevindt zich op de onderste drie bouwlagen van een rijzig kantoorgebouw in de Noordwijk, dat integraal in een nieuw kleedje gestoken is door ASSAR ARCHITECTS en dat sindsdien kan pronken met een ‘nearly zero energy building’-label.

Het comfort van een professioneel kantoor, de huiselijke warmte van je woonkamer, de diensten en de looks van een stijlvol boetiekhotel en de ontspanningsmogelijkheden van je vrije tijd: dat is in een notendop de vernieuwende visie van Fosbury & Sons op het werken in een kantooromgeving. Ook in hun nieuwste Brusselse vestiging willen oprichters Stijn Geeraets en Maarten Van Gool deze filosofie maximaal uitdragen. Ze claimden het gelijkvloers en de eerste twee verdiepingen van een kantoorgebouw in de Koning Albert II-laan, dat grondig onder handen werd genomen door MBG, op basis van een ontwerp van ASSAR ARCHITECTS. Ook energieleverancier Luminus, rechtsbijstandsverzekeraar DAS en twee Vlaamse kabinetten namen onlangs hun intrek in het gerenoveerde complex.

 

Nieuw gezicht

De gloednieuwe coworkingspace is zonder meer de blikvanger van het SEVEN-gebouw. Ze bestrijkt drie bouwlagen en is ingericht door de interieurspecialisten van Going East, die de Fosbury & Sons-stijl perfect implementeerden. Het gesloten kantoorvolume kreeg niet alleen een volledig nieuwe inrichting – met open ruimtes en hoge plafonds als rode draad – maar ook een kersverse identiteit. “Het bestaande gebouw dateerde uit de jaren 80. Het had nul persoonlijkheid en was haast onzichtbaar in het straatbeeld. Vandaar dat het niet langer aantrekkelijk was en gaandeweg al zijn gebruikers kwijtspeelde. Wij kregen van het Duitse investeringsfonds Triuva – de vorige eigenaar – de opdracht om het pand opnieuw ‘sexy’ te maken. Iets wat Downtown Real Estate en Baltisse – de huidige eigenaars – zeker ook konden smaken”, klinkt het bij ASSAR ARCHITECTS, dat het geheel een nieuw gezicht gaf aan de hand van een sculpturale 3D-gevel. “We ruilden de doffe, anonieme vliesgevel in voor een façade met reliëf, geënt op het beeld van een imposante witte ijsrots. Vandaar dat het gebouw nu meteen in het oog springt wanneer je de boulevard opdraait. Binnenin maakte de klassieke kantoorruimte plaats voor ruimtelijke coworkingspaces met alle bijbehorende faciliteiten (vergaderzalen, een restaurant, enzovoort) en ‘landscape offices’ op de overige verdiepingen. Deze doordachte mix van werkplekken geeft niet alleen het gebouw zelf, maar ook de rest van de Noordwijk een nieuwe impuls.”

 

“We ruilden de doffe, anonieme vliesgevel in voor een façade met reliëf, geënt op het beeld van een imposante witte ijsrots”

 

Intensief en veeleisend

Wat SEVEN eveneens bijzonder maakt, is dat het een ‘nearly zero energy building’ is. Dit is onder meer te danken aan het hybride gevelsysteem en de PV-panelen op het dak. “Het was een onvervalste totaalrenovatie, want enkel de betonstructuur is blijven staan – exclusief de bovenste verdieping, die eveneens verwijderd is”, vertelt Ward Wauters, projectleider bij hoofdaannemer MBG. “Zoals in veel renovatieprojecten zijn er ook in dit gebouw enkele verrassingen opgedoken. We hebben geregeld ‘on the spot’ moeten bijsturen om bepaalde zaken uitvoerbaar te maken. Dragende balken die holle balken met een piepschuiminvulling blijken te zijn: het is even heroriënteren als je erop rekent om nieuwe sparingen en een dito traphal te kunnen maken. We zijn bijvoorbeeld ook op bestaande liftschachten gebotst die – verspreid over tien verdiepingen – 18 centimeter uit het lood stonden. Het vereiste de nodige inventiviteit om dergelijke euvels op te vangen. Bovendien moesten we voor Fosbury & Sons vides, trappen en lichtstraten integreren en de bestaande rechthoekige kolommen vervangen door ronde varianten die zich uitstrekken over twee verdiepingen. Dit laatste hebben we opgelost door de bestaande kolommen te hergebruiken en bijkomend te wapenen aan de buitenzijde, om er vervolgens een nieuwe kolom rond te plaatsen. Kortom: SEVEN was een vrij intensief en veeleisend project – niet alleen voor ons, maar evenzeer voor de architect en het studiebureau. Downtown Real Estate en Baltisse zijn met ons in zee gegaan omwille van onze ruime kennis en ervaring, waardoor we indien nodig snel kunnen schakelen. Dat is zeker aan de orde geweest in dit project!”

GERELATEERDE DOSSIERS