Doorzoek volledige site
04 mei 2020

Nieuwe gebouwen voor de Ursulinen in Mechelen

Illustratie | © Belgische Baksteenfederatie
Illustratie | © Belgische Baksteenfederatie
Illustratie | © Belgische Baksteenfederatie
Illustratie | © Belgische Baksteenfederatie

De Ursulinen school, in het centrum van Mechelen, karakteriseert zich door een reeks gebouwen die zowel qua stijl als afmetingen afwijken. Het ontbrak de stadse structuur van deze groep gebouwen dus aan duidelijkheid en leesbaarheid. De constructie van de twee nieuwe gebouwen voor de school van de
Ursulinen, ontworpen door Label architecture, is een project dat structuur geeft door de niet-bebouwde delen te definiëren als delen die wat lucht en ruimte scheppen in deze zeer dichtbebouwde stadsomgeving.

Om het totaaloppervlak van de nieuwe gebouwen optimaal te gebruiken, heeft Label architecture toestemming gekregen om hogere gebouwen neer te zetten dan oorspronkelijk was voorzien: 5 in plaats van 3 verdiepingen voor het centrale gebouw en 3 in plaats van 2 voor het andere gebouw. Daardoor kon de sportzaal op de hogere verdiepingen worden ondergebracht.

 

Imposante gebouwen 

Door de beschikbare ruimte op maximale wijze te gebruiken, krijgen we zeer imposante gebouwen aan de binnenkant van het bouwblok. Om de integratie ervan te vereenvoudigen, hebben de architecten ervoor gekozen het te doen voorkomen alsof het reeds bestaande oude industriële gebouwen betreft die een paar renovaties zouden hebben ondergaan, zoals verhogingen en het sluiten van vensteropeningen.

De aanwezigheid en de grotere hoogte van de nieuwe gebouwen lijken dus gerechtvaardigd, want het zijn de oudere gebouwen die er al recenter leken te zijn dan de twee nieuwe hoge gebouwen. Deze illusie is mogelijk gemaakt door de voegen in het metselwerk. Hoewel er gebruik is gemaakt van één en dezelfde baksteen, lijkt het door de toepassing van verschillende soorten voegen alsof het gebouwen betreft die in de loop der tijden verschillende transformaties hebben ondergaan.

Zo zijn de verdiepte voegen voor de lagere verdiepingen en de platvol gladde voegen voor de hogere verdiepingen, waardoor het net lijkt alsof de gebouwen zijn verhoogd. 

Om het effect van het sluiten van vensteropeningen nog meer te benadrukken, lopen vloeiende voegen uit het metselwerk.

 

Oude look 

Label architecture is erin geslaagd om de nieuwe gebouwen een oude look te geven, van hun creatie een echte ervaring te maken en ervoor te zorgen dat ze ook perfect op de gekozen locatie passen. 

GERELATEERDE DOSSIERS