Doorzoek volledige site
11 mei 2020

3.200 vierkante meter Indische zandsteen voor chocoladeparadijs

Illustratie | © Jacques Giral
Illustratie | © Jacques Giral
Illustratie | © Jacques Giral
Illustratie | © Jacques Giral
Illustratie | © Jacques Giral
Illustratie | © Jacques Giral
Illustratie | © Jacques Giral
Illustratie | © Jacques Giral
Illustratie | © Jacques Giral
Illustratie | © Jacques Giral

In Luxemburg opende eind 2019 Casa Ferrero. De Italiaanse zoetwarenfabrikant van onder meer Kinder, Nutella, TicTac en Ferrero Rocher bouwde een gloednieuw kantorencomplex voor haar 1.200 personeelsleden. Architecten Perry Weber & Associés ontwierpen een gebouw met 29.500 vierkante meter kantoorruimte waar welzijn, ontmoeting en creativiteit centraal staan. Een referentieproject voor de architectuur waar de Indische zandsteen van Beltrami de vloer siert, binnen en buiten.

Het nieuwe kantoorgebouw van Ferrero International straalt klasse uit en heeft aandacht voor de werk- en levenskwaliteit van de gebruikers. Vanop de gemeenschappelijke ondergrondse verdiepingen met parkeerplaatsen rijzen twee torens de hoogte in. Die worden verbonden door een atrium, overdekt met 800 vierkante meter glas. Deze Piazza “italiana” is een pronkstuk. Een stille knipoog naar la dolce vita. Een kruispunt en ontmoetingsplaats waar het hele bedrijf samenkomt en vertrekt naar één van de negen verdiepingen via panoramische liften.

Voor de vloerbekleding van het binnenplein hadden de architecten een heel specifieke visie. Ze creëerden een patroon van afwisselende trapeziums ingevuld met Indische zandsteen en afgeboord met cortenstaal. Het kleurenschema moest uniform zijn, zonder al te veel speling of variatie in tinten. Een complexe opdracht die natuursteenprofessional Beltrami op het lijf geschreven is. “We denken mee met onze klanten en gaan op zoek naar de beste materialen en leveranciers in functie van de verwachtingen en van het ontwerp”, zegt marketingmanager Laurence Roelens. “Beltrami leverde zo’n 3.200 vierkante meter aan Indische zandsteen die door het Luxemburgse Trigatti geplaatst werd op de piazza, de buitenbekleding en deels op de verdiepingen.”

 

Uitdagend project

Bij de uitvoering kwam er best wat studiewerk aan te pas. “Het gaat om grote hoeveelheden Kandla Ochre, Kandla Grey en Rajastan Yellow. Aan de Kandla Ochre werd een accent van Mandana Red toegevoegd om het onderscheid te maken met de Kandla Grey. In totaal gaat het om net geen 108.000 tegels”, zegt Laurence. “Daar mocht per materiaalsoort haast geen kleurvariatie in op te merken zijn. Een zeer specifieke kleurselectie waarvoor Beltrami de juiste partner zocht en vond. Bovendien gebeurde de plaatsing aan de hand van verlijming waardoor de stenen gekalibreerd moesten worden. Een zeer ongewoon procedé voor plavuizen.”

De materialen komen uit het Indische Rajasthan, waar Beltrami zich hard inzet voor betere leef- en werkomstandigheden. Onder meer met het TruStone initiatief, ondertekend in 2019, waarin de Vlaamse en Nederlandse natuursteensector afspraken maken voor een meer duurzame en verantwoorde productie van Eerlijke Zandsteen uit India en China. “Beltrami werkt al decennialang mee aan diverse projecten in de regio in functie van eerlijke handel. In 2013 richtten we bijvoorbeeld het project No Child Left Behind op met als missie het leven ter plaatste te verbeteren en kinderarbeid te verminderen. We steunen specifieke ngo’s die zich inzetten voor beter onderwijs en betere leefomstandigheden. Voor kinderen en moeders. Beltrami is een Brachot Family Member. We dragen dezelfde waarden hoog in het vaandel: een duurzaam en eerlijk karakter van onze materialen primeert”, besluit Laurence.

GERELATEERDE DOSSIERS