Doorzoek volledige site
14 mei 2020

Guy Cleuren: "Christian had meer dan verdiend zijn plaats in het Vlaamse architectuurlandschap"

Guy Cleuren

Guy Cleuren van Cleuren architecten leerde Christian Kieckens kennen als collega-docent architectuur. "Een goed architect is niet alleen architect, een architect is ook kunstminnaar, fotograaf, heeft gevoel voor geschiedenis, interieur, taal en filosofie. Dat was Christian allemaal."

Ik heb Christian leren kennen omdat we collega’s waren als docent, elk aan een andere architectuuropleiding. Door eindjury’s bij het afstuderen ben ik hem tegengekomen, ik dacht in Gent. Op die manier heb ik hem ook enkele keren kunnen uitnodigen om jurylid te zijn aan onze faculteit. Hij kwam graag en deed dat werk met overtuiging. Ondertussen wist ik natuurlijk dat hij niet enkel pedagogisch zich onderscheidde, maar ook als architect. 

In 2014 heb ik hem uitgenodigd om een kantoorlezing te geven. Het was mijn bedoeling een reeks te organiseren om bij studenten architecten in de kijker te plaatsen die al een hele reputatie hadden, maar niet zo hip meer zijn in al die architectuurliteratuur van tegenwoordig ;-)  Hij had meer dan verdiend zijn plaats in het Vlaamse architectuurlandschap. We hebben de fameuze lichting 1974 van Gent (met Paul Robbrecht, MJ Vanhee, Hilde Daem en Marc Dubois) waar hij bij hoorde. Daarvoor was niets in Vlaanderen. Zij hebben - en met name hij - de kar getrokken om een architectuurmuseum op te richten. De oorsprong van het huidige VAi. Het besef van de architectuurcultuur in Vlaanderen werd sterk door hem gestuurd. De wegbereider voor Vlaanderen, wordt gezegd.

Hij heeft gelukkig voldoende verdiensten gekregen en een expo in VAi. Daarin was verzameld hoe hij als architect was. Een goed architect is niet alleen architect, een architect is ook kunstminnaar, fotograaf, heeft gevoel voor geschiedenis, interieur, taal en filosofie. Dat was Christian allemaal. Daarom was hij een goed pedagoog en coach. Dat alles en zeker zijn vakmanschap, een woord wat in de architectuur aan het verdwijnen is, was zichtbaar in die overzichtstentoonstelling.

Als mens was hij zeer eenvoudig, zeer toegankelijk en genereus. Bij de kantoorlezing heb ik dat dichterbij ook zo ervaren. De ernst en voorbereiding waarmee hij die lezing (ergens op de rand van de akker in zuid Limburg) kwam doen (opkomst ca 65 personen), was aandoenlijk. Dat was een bevestiging van zijn begeestering als architect.