Doorzoek volledige site
14 mei 2020

Wim van den Bergh: "Christian, een grote vriend, excellente architect, begenadigde docent, gedreven intellectueel en onderzoeker"

Wim van den Bergh

Nederlander Wim van den Bergh leerde Christian Kieckens kennen in de vroege jaren tachtig en nadien versterkte de vriendschapsband als professoren aan de TU Eindhoven. "Christian was een begenadigde docent en een gedreven onderzoeker en intellectueel."

Ik leerde Christian samen met Marc Dubois kennen, ergens in de vroege tachtiger jaren. De eigenlijke aanleiding kan ik me niet echt meer herinneren, het zou via Geert Bekaert kunnen zijn geweest, of te maken kunnen hebben gehad met Peutz of Van der Laan.

In ieder geval hebben Christian en Marc, iets later nog een tentoonstelling van het werk van Wiel Arets en mij georganiseerd in het toenmalige Museum voor Kunsthandwerk in Gent, thans Designmuseum. Ze waren beide zeer actief om de architectuur haar belang voor de cultuur in het algemeen terug te geven. We kwamen elkaar vrij geregeld tegen omdat we qua interesses veel gemeen hadden.

Echt goed leerde ik Chris.aan kennen in de goed 4 jaar dat we als professoren aan de TU Eindhoven een kamer deelden. Hij was een begenadigde docent en een gedreven onderzoeker en intellectueel. We deelden beide de passie voor het al tekenend onderzoeken en het reconstrueren van gebouwen, iets waardoor je grote waarde gaat hechten aan precisie, de "Genauigkeit".

Christian was een excellent architect, omdat architectuur bij hem verder ging dan alleen het ontwerpen en maken van gebouwen, architectuur was voor hem cultuur. En samen met Jo Janssen heb ik dat geregeld meegemaakt als we aan vergelijkbare projecten, zoals Céramique en Bergen op Zoom werkten met Vesteda als opdrachtgever. Hij was zeer breed georiënteerd en kon complexe vraagstukken heel snel en zeer nauwkeurig analyseren en ontrafelen.


Zijn werk loopt van grafische vormgeving tot stedenbouwkundige projecten, van XS tot XL en alles wat daar tussenin zit, zoals hij ze zelf indeelt. Dus ik zou niet willen spreken over specifieke projecten die me aanspreken, ik denk dat het steeds de zelfde geest is die uit al deze projecten spreekt, de liefde en het intellect, of de "Genauigkeit", om nogmaals het woord te gebruiken waar hij zo van hield.

Een grote vriend, excellente architect, begenadigde docent, gedreven intellectueel en onderzoeker, hij is niet meer, we zullen hem in ere houden, maar ik zal hem ook heel erg missen als een uitermate prettige gesprekspartner en "brother in arms".