Doorzoek volledige site
19 mei 2020 | KEVIN MOENS

Wienerberger Brick Award 2020: 6 Belgische projecten genomineerd

6 projecten op Belgisch grondgebied maken kans.
Depart, B-architecten Illustratie | Lucid
House L-C, Graux en Baeyens architecten Illustratie | Jeroen Verrecht
Residence DHK, Architecten- en ingenieursbureau D'hondt Beyens Goesaert Illustratie | Dries Goesaert
Site Apostolinnen, dmvA architects Illustratie | Bart Gosselin
Stephanie & Kevin, Atelier vans vanbelle Illustratie | atelier vens vanbelle
Utopia, KAAN architecten Illustratie | Delfino Sisto Legnani, Marco Cappelletti

De Wienerberger Brick Award zet innovatieve baksteenarchitectuur in de kijker en laat zien hoe gevarieerd en divers keramische producten kunnen zijn bij gebruik voor muren, gevels, daken en bestrating. Zes in België gebouwde projecten zijn genomineerd voor de editie 2020. Ontwerpers van dienst zijn het Nederlandse bureau KAAN architecten en de vijf Belgische bureaus B-architecten, Graux & Baeyens architecten, Architecten- en Ingenieursbureau D'hondt Beyens Goesaert, dmvA architects en atelier vens vanbelle. 

Dit jaar werden 644 projecten uit 55 landen ingediend door 520 architecten. In de aanloop naar de finale werden 50 projecten geselecteerd door een pre-jury. De leden van deze pre-jury waren de architectuurjournalisten Anneke Bokern (Nederland), Christian Holl (Duitsland) en Jonathan Glancey (VK).

 

Vijf categorieën

De Brick Award wordt uitgereikt in vijf categorieën: zich thuis voelen, publieke ruimtes delen, bouwen outside the box, samen leven en samen werken. Een van de vijf categoriewinnaars wordt beloond met de Grand Prize 2020. Daarnaast wordt er ook nog een Special Prize uitgereikt. Zes in België opgetrokken projecten maken kans: 

Depart: B-architecten | categorie: publieke ruimtes delen

House L-C: Graux en Baeyens architecten | categorie: zich thuis voelen

Residence DHK: Architecten- en Ingenieursbureau D'hondt Beyens Goesaert | categorie: samen leven

Site Apostolinnen: dmvA architects |  categorie: samen leven

Stephanie & Kevin: atelier vens vanbelle |  categorie: zich thuis voelen

Utopia: KAAN architecten | categorie: publieke ruimtes delen

 

Jury met gerenommeerde experts

De winnaars van dit jaar worden geselecteerd door een jury van gerenommeerde experts, met vijf architecten uit vijf landen: Helena Glantz, Urban Design (Zweden) – winnaar van de Brick Award 2018 in de categorie Building Outside the Box, Toni Gironès Saderra, Estudi d’Arquitectura Toni Gironès (Spanje), Tina Gregoric, Dekleva Gregoric Architects (SIovenië), Mette Kynne Frandsen, Henning Larsen Architects A/S (Denemarken), Jonathan Sergison, Sergison Bates Architects (Verenigd Koninkrijk).

 

Digitale prijsuitreiking in het najaar

Aan de prijs is in totaal € 29.500 prijzengeld verbonden, verdeeld over de vijf categorieën. Een onafhankelijke vakjury van experten garandeert een objectieve selectieprocedure. Wienerberger heeft geen stemrecht bij het jurybesluit. De officiële prijsuitreiking vindt plaats in het najaar van 2020. Omwille van de coronacrisis gebeurt dit voor het eerst via de digitale kanalen. De namen van de winnaars worden niet vrijgegeven vóór het evenement. De Brick Award wordt uitgereikt in vijf categorieën. Een van de vijf categoriewinnaars wordt beloond met de Grand Prize 2020. Daarnaast wordt er ook nog een Special Prize uitgereikt.

 

Het “Brick 20” Boek

Net als de voorgaande jaren geeft Wienerberger in de marge van de architectuurcompetitie een boek uit, getiteld "Brick 20". Het bevat de 50 projecten op de shortlist, inclusief de winnaars. Daarnaast zijn er vijf essays van de internationale auteurs Hubertus Adam (Duitsland), Aglaée Degros (België), Job Floris (Nederland), Laura Iloniemi (Finland) en Jana Revedin (Oostenrijk) die dit overzicht van de hedendaagse baksteenarchitectuur vervolledigen. Het boek zet bouwmaterialen uit gebakken klei in de schijnwerpers. Deze zijn tijdloos en passen perfect bij toekomstgerichte en innovatieve architectuur. Het boek wordt uitgegeven in samenwerking met Park Books, en is gepland voor publicatie in het najaar van 2020.