Doorzoek volledige site
31 januari 2013 | REDACTIEBUREAU PALINDROOM

Binnenplein Abdij van Averbode (OMGEVING) wint Prijs publieke Ruimte 2013

Het gerenoveerde binnenplein van Averbode heeft gisteren (30 januari) op de Dag van de Openbare Ruimte de Prijs Publieke Ruimte 2013 gewonnen. De herinrichting van het eeuwenoud abdijplein naar een ontwerp van Omgeving haalde het van het binnenplein van C-Mine, de Korenmarkt in Mechelen, de Markt in Deinze en de omgeving Noordbrug in Kortrijk.
Het gerenoveerde binnenplein van Averbode heeft gisteren (30 januari) op de Dag van de Openbare Ruimte de Prijs Publieke Ruimte 2013 gewonnen. De herinrichting van het eeuwenoud abdijplein naar een ontwerp van Omgeving haalde het van het binnenplein van C-Mine, de Korenmarkt in Mechelen, de Markt in Deinze en de omgeving Noordbrug in Kortrijk.

De prijs Publieke Ruimte is een initiatief van Steunpunt Straten, het kenniscentrum voor publieke ruimte. Met de prijs zet Steunpunt Straten sinds 2008 de beste realisaties voor de (her)inrichting van openbare ruimten in de kijker. Met deze onderscheiding wil de organisatie lokale overheden en andere bouwheren stimuleren om werk te maken van kwaliteitsvolle publieke ruimten.




Vijf projecten waren in de running voor de prijs, maar het waren de paters van Averbode die uiteindelijk de prestigieuze onderscheiding in de wacht sleepten. Juryvoorzitter Jan Vilain: “Het Abdijplein is een schitterend voorbeeld van uitgepuurd minimalisme. Met een minimale aanleg werd een maximaal gebruik van het plein mogelijk gemaakt. Hedendaagse elementen zijn met respect voor de plek toegevoegd en blijven ondergeschikt aan het monumentale erfgoed. Het ontwerp kadert bovendien in de ruimere context van het landschapspark de Merode”.


Grote waterspiegel

Pater provisor Marc Fierens ontving de trofee uit handen van Brussels minister Grouwels. Daarmee gaat de prijs Publieke Ruimte voor het eerst in zijn geschiedenis (sinds 2008) niet naar een openbaar bestuur of overheidsinstelling.

Het ontwerp van dit plein was van de hand van ontwerpgroep Omgeving. Op de site van Omgeving lezen we het volgende over dit project: “In het ontwerp voor de herinrichting van het eeuwenoud abdijplein wordt een homogene en rustige pleinruimte nagestreefd, een plein dat zijn kracht ontleent aan eenvoud. Het verleden wordt er op een hedendaagse manier in beeld gebracht. De blikvanger van het plein vormt de grote waterspiegel die centraal op het plein vóór de kerk wordt aangelegd. Op een dunne waterfilm worden de majestueuze barokgebouwen gereflecteerd. Ieder jaar komen er duizenden bezoekers naar de abdij. Hen zet de waterspiegel ertoe aan het binnenplein te verkennen en van het overweldigend decor te genieten.ne wordt een homogene en rustige pleinruimte nagestreefd, een plein dat zijn kracht ontleent aan eenvoud.



Het vijverplein van de abdij van Averbode won de prijs openbare ruimte 2013