Doorzoek volledige site
20 mei 2020

In memoriam: Paul ibens (1939-2020)

Claire Bataille & Paul ibens Illustratie | bulo

Afgelopen weekend is interieurarchitect Paul ibens overleden. Na zijn studie in 1968, begon Paul ibens samen met Claire Bataille een ontwerpbureau voor interieurarchitectuur. Behalve interieurarchitect, was Paul ibens langdurig docent aan de afdeling Interieurarchitectuur van de Universiteit Antwerpen, het toenmalige NHIBS.

Gedurende een carrière van meer dan veertig jaar bouwden Ibens en Bataille een indrukwekkend oeuvre op gaande van woningen, kantoren, winkelruimtes tot objecten en meubilair. Al vrij snel kreeg het bureau Bataille & ibens internationale aandacht. Dit blijkt uit de vele prijzen en vermeldingen in vakliteratuur- en tijdschriften. In 2001 ontving het duo de Henry Van De Velde prijs voor Loopbaan, onder meer gevolgd door de interieurprijs Fidias (AiNB) in 2009 voor hun rijke oeuvre en stempel op de interieurarchitectuur. Ook hun houten bouwsysteem ‘78 Plus’ met een gepatenteerde knoopverbinding (1982) kreeg een prijs van het Belgisch Design Center. Bataille & ibens namen actief deel aan tentoonstellingen en beurzen zoals het Interieur Kortrijk, tentoonstellingen van het VIZO (Design Vlaanderen), het Designmuseum Gent, en de tentoonstelling Mobilia over 100 jaar Belgische architectuur- en designgeschiedenis.

 

Collectie Bataille & ibens

Sinds 2012 wordt het archief van Bataille ibens beheerd door het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen, dat sinds 2018 deel uitmaakt van de collectie van het Vlaams Architectuurinstituut. De rijke verzameling schetsen, tekeningen en dossiers van Paul ibens en Claire Bataille is een belangrijke bron voor de Belgische architectuurgeschiedenis en de komende generaties van ontwerpers.

 

Unfolding the Archives #3 Bataille & ibens

In het voorjaar van 2021 wijdt het Vlaams Architectuurinstituut een tentoonstelling aan het werk van Bataille & ibens. Curator Eva Storgaard belicht de unieke positie van het bureau in de Vlaamse interieurarchitectuur aan de hand van enkele belangrijke projecten uit het rijke oeuvre van meer dan zes decennia. Nooit eerder getoonde foto’s, tekeningen, ontwerpschetsen en maquettes uit het archief van Bataille & ibens, werpen een nieuw licht op de bijzondere belangstelling van de ontwerpers voor kunst, detaillering en ambacht.