Doorzoek volledige site
26 mei 2020

Toekomstbestendige gevelbekleding voor imposante passiefwoning

Illustratie | © Rockpanel
Illustratie | © Rockpanel
Illustratie | © Rockpanel

Een van de grootste gecertificeerde passieve eengezinswoningen ter wereld bevindt zich in Amay, België. Op een zeer ruim perceel, prachtig gelegen aan de rand van een bos, lieten Myriam Sendon en Bruno Diliberto hun droomwoning realiseren, naar een ontwerp van architectenatelier DSH. Rockpanel is een van de bevoorrechte partners van dit bijzondere project, dat uniek is in zijn genre.

Een bijzondere passiefwoning

De passiefwoning van Myriam Sendon en Bruno Diliberto is een opvallende verschijning. De gevel is maar liefst 40 meter lang. Terwijl het strakke balkvolume aan de noordelijk georiënteerde straatkant een zeer gesloten indruk geeft, stelt ze zich aan de zuidkant met tuin volledig open voor de buitenwereld. Met twee overkragingen, een dakterras en immense glaspartijen doet het denken aan een luxueuze Californische villa. De grote ramen bieden een panoramisch zicht op een open landschap met weelderige beplanting. Het imposante raam aan de westzijde geeft rechtstreeks uitzicht op het bos.

Het huis heeft een woonoppervlakte van maar liefst 688 m². De eigenaren vonden het belangrijk om hun energieverbruik laag te houden en kozen er daarom voor de passiefstandaard te hanteren.

 

Duurzame gevelbekleding van Rockpanel Colours

Rockpanel is een van de ‘premium partners’ in dit unieke project. Voor de bekleding van de gevel gebruikten de eigenaars 385 m2 Rockpanel Colours-panelen van 8 mm dik, in de kleur RAL 7039. Een aspect dat een belangrijke rol heeft gespeeld, is het duurzame karakter van de gevelpanelen: de panelen zijn vochtongevoelig, onderhoudsarm en hebben een levensduur van minimaal 50 jaar.

Dat sluit mooi aan bij de wens van de eigenaren om een duurzame passiefwoning te realiseren. Ook het installatiegemak was een van de doorslaggevende factoren – eigenaar Bruno Diliberto plaatste de panelen zelf samen met de metselaars. En er waren nog meer specifieke voordelen, zo vertellen de eigenaren: “De prijs-kwaliteitsverhouding, de buig- en slijtvastheid en de service van Rockpanel zijn uitstekend. Bovendien kun je standaardtools gebruiken om de lichtgewicht panelen te zagen en aan te passen. De platen zijn gemonteerd met schroeven in dezelfde RAL kleur als de platen, waardoor de schroeven nauwelijks zichtbaar zijn.”

 

Equita Construction

De realisatie van hun passiefwoning in Amay zette Bruno en Myriam Diliberto ertoe aan om Equita Construction op te richten. Met deze onderneming helpen ze anderen om hun passiefwoning op een economische manier te realiseren. De firma werkt met een genormaliseerde kwaliteitsstandaard aan de hand van een uniek lastenboek, waarbij ze steevast een beroep doet op dezelfde fabrikanten. Daardoor zullen alle ‘Advanced-woningen’ van Equita Construction worden uitgerust met gevelbekleding van Rockpanel.

GERELATEERDE DOSSIERS