Doorzoek volledige site
26 mei 2020

Interieur- en architectuursector eert Paul ibens

Illustratie | Marc Dubois

Met bewondering en groot respect. Zo kijkt de sector terug op het leven en werk van Paul ibens. Marc Dubois, Jan Geysen (PUUR interieurarchitecten) en Steven Stals schetsen het belang van ibens’ nalatenschap.

Interieurarchitect en meubelmaker Steven Stals leerde Paul ibens kennen aan het NHIBS, het Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedenbouw. Stals benadrukt de zeldzaam- en veelzijdigheid die ibens steeds aan de dag legde. "Paul had dan wel het diploma van interieurarchitect, maar was méér. Veel meer dan dat. Hij was eigenlijk een volwaardig architect, met daarnaast de feeling en de zorg voor de volledige afwerking van de ruimte/het gebouw. Tot in de kleinste details. Zeldzaam! Verschillende projecten spreken mij aan en het is moeilijk om een keuze te maken. Ik vind de appartementen aan zee heel bijzonder omdat die extra zijn uitgepuurd. Dat is Paul op z’n best! Anderzijds is het bezoek - lang geleden - aan de dokterswoning Corthout in Schilde een blijver op mijn netvlies. Maar eigenlijk vind ik - en daar speelt dan de meubelontwerper in mij - het allermooiste ontwerp van hem de BENCH-bank voor feld.be.”

>> Lees zijn volledige hommage op intsite.be

 

De paden van architect en auteur Marc Dubois en interieurarchitect Paul ibens kruisten elkaar in 1980. En het respect was groot.Paul was een rasecht architect zonder diploma. Hij kwam uit een grote familie van aannemers en velen dachten dat hij architect was. Deze passie voor constructie en bouwkunst werd nog versterkt door zijn mentor en bevlogen docent architect Jul De Roover (1913-2010). Het werk van Paul was geen minimalisme, het was een uitgepuurde rijkdom van verhoudingen, een nobele eenvoud die rust kon brengen.”

>> Lees het volledige eerbeton op intsite.be

 

Jan Geysen van PUUR interieurarchitecten had de eer gehad om in zijn laatste jaar interieurarchitectuur in 1999 van Paul ibens begeleiding te hebben gekregen in de ontwerpateliers. “Het was het laatste jaar dat Paul lesgaf aan het toenmalige Henry Van De Velde instituut (nu Universiteit Antwerpen) in Antwerpen. Paul ibens was voor mijn generatie medestudenten veruit de bekendste, en werd aanzien als de beste interieurarchitect van zijn tijd. Er heerste een ongelooflijk groot respect voor het oeuvre van Bataille & Ibens zowel bij studenten en nog meer bij alle docenten. De interieurs van zijn bureau dat hij had samen met Claire Bataille waren dan ook van een constante uitzonderlijke kwaliteit. Hun interieurs haalden een ongezien internationaal niveau door hun wiskundig correcte ruimtes qua verhouding, gebaseerd op de gulden snede. Gecombineerd met een uitermate gesofisticeerd materialenpallet, en een aanvullende ver doorgedreven detaillering. Allrd in hun interieurs was ontworpen, tot het meubilair toe.”

>>Lees meer op intsite.be