Doorzoek volledige site
17 juni 2020

Berchemse Buga-garage wordt groen woonproject Hill Yard (POLO architects)

Illustratie | POLO architects
Illustratie | POLO architects
Illustratie | POLO architects
Illustratie | POLO architects
Illustratie | POLO architects
Illustratie | POLO architects
Illustratie | POLO architects
Illustratie | POLO architects

De huidige Buga garage in Oud-Berchem maakt binnenkort plaats voor een groen woonproject. POLO Architects herbestemt de voormalige garage aan het Frans van Hombeeckplein tot een stedelijk woonproject (Hill Yard) met 86 appartementen en 20 woningen, verdeeld over een oppervlakte van 8.621 vierkante meter. 

De gekende Buga-garage aan het Frans Vanhombeeckplein in Oud-Berchem maakt binnenkort plaats voor een nieuw woonproject. Op de plaats waar sinds 1972 auto’s worden verkocht, start projectontwikkelaar Antonissen Development Group binnenkort met de bouw van het woonproject ‘Hill Yard’.

 

Groene oase

Het inbreidingsproject bevat een rijke variatie aan woningtypes: 78 appartementen en 3 kantoren omsluiten een semipubliek groen bouwblok waarin twintig aaneengeschakelde woningen - waaronder een woning voor mindervaliden - ingeplant worden rond een plein. De showroom en de 8 bestaande duplex appartementen die zich boven de showroom bevinden worden gerenoveerd.

Patrick Lootens, founding partner POLO Architects: "Het project transformeert een volgebouwde site tot een groene rustruimte midden in de stad. De woningen in het binnengebied worden gepositioneerd en ontworpen met aandacht voor de privacy & de doorzichten van de bewoners van het project en de omliggende buren. Door het voorzien van een ondergrondse garage worden voertuigen geweerd in het hart van deze nieuwe publieke groene ruimte."

 

Dialoog met de context

De voormalige showroom langs de Grote Steenweg, een ontwerp van Giovanni Scatorchia, wordt behouden en getransformeerd tot kantoorgebouw. Bij de nieuwe gebouwen langs de het Frans Van Hombeeckplein en de Klauwaardstraat wordt rekening gehouden met de continuïteit van de bestaande straatprofielen. De volumes worden met respect voor de bestaande context ingepast en telkens voorzien van een (afsluitbare) doorsteek naar het doorwaadbare binnengebied.

Het materiaalgebruik blijft beperkt in functie van een ingetogen differentiatie. Het resultaat is een homogeen ensemble van bouwdelen met een eigen karakter. De straatwanden zijn gevarieerd en zacht.

Wat voorheen een ontoegankelijk, gesloten en geïsoleerd gebouwenblok was dat een schaalbreuk vormde met de rest van de buurt, is omgevormd tot een groen en gevarieerd, stedelijk woon- en werkproject dat zich opent naar de straat en de buurt. Zo hebben alle huizen elk hun privétuin, is er een publieke binnentuin en worden de appartementen voorzien van groendaken. Die daken - van zowel de appartementen als de huizen - worden bovendien voorzien van zonnepanelen. 

 

Ideale ligging

Voor de Antwerpse projectontwikkelaar maakt vooral de unieke locatie dat het een sterk stadsontwikkelingsproject wordt. Onder andere door de centrale ligging, met toegang tot zowel het openbaar vervoer als culturele faciliteiten op wandelafstand. 

Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group : “Oud-Berchem is een gekende plaats waar veel Antwerpenaren graag vertoeven. Het project bevindt zich niet alleen aan het gekende Frans van Hombeeckplein, maar ligt daarnaast ook nog eens op wandelafstand van de brouwerij De Koninck. Er zijn bovendien verschillende tramlijnen die je rechtstreeks naar het centrum brengen én er liggen maar liefst zes parken in de buurt.”

Daarnaast heeft de ontwikkelaar rekening gehouden met een doordacht parkeerbeleid, dat overlast vermijdt op de bestaande parkeerplaatsen. Er wordt een ondergrondse parking voorzien voor 131 wagens en bijna 200 fietsen. En ook bovengronds komt er nog een kleinere, overdekte fietsenstalling. 

GERELATEERDE DOSSIERS