Doorzoek volledige site
01 juli 2020

Esthetische en praktische oplossing voor brandbescherming van staal

Illustratie | © Promat
Illustratie | © Promat
Illustratie | © Promat

Draagconstructies in staal zijn niet meer weg te denken uit de bouwwereld. Ze zijn doorgaans snel en eenvoudig te plaatsen en brengen voor elke betrokken partij dus een zeker financieel voordeel met zich mee. De eigenaar ziet dat zijn kosten gedrukt worden, terwijl dat de algemene aannemer ervaart dat de plaatsing en opbouw efficiënt verlopen en dus tijd bespaart. De architect kan dan weer een beroep doen op uitgebreide databases met soorten profielen en kan deze laatste meteen opnemen in zijn ontwerpen.

De draagkracht van alle soorten stalen profielen – zoals kokerprofielen, I-profielen, H-profielen, enzovoort – wordt uitvoerig getest en gedocumenteerd door de producenten van stalen profielen. De reactie van staal bij blootstelling aan brand is ondertussen algemeen bekend en onvermijdelijk, maar kan wel uitgesteld worden via het aanbrengen van de correcte brandbescherming.

 

Totaalaanbieder

Er bestaan drie courante oplossingen voor de bescherming van stalen profielen: brandwerende platen, brandwerende verf en brandwerende spuitmortel. Promat heeft ze alle drie in huis. “Door dit uitgebreide assortiment kunnen we oplossingen bieden voor elke mogelijke situatie, inclusief het grote voordeel dat ze allemaal Europees getest zijn en voldoen aan de laatste regelgeving”, klinkt het. “Het product zal dus functioneren zoals neergeschreven is door onafhankelijke en geaccrediteerde laboratoria.”

 

Brandwerende platen

Als we het over de brandbescherming van staal hebben, is PROMATECT®-H het paradepaardje van Promat. Het betreft een mineraal gebonden en stoomverharde plaat met een hoge vochtweerstand. De brandwerende plaat wordt gebruikt om de stalen draagconstructie te omkasten en fungeert meteen ook als afwerking.

De stalen structuur is niet meer zichtbaar en de afgewerkte omkasting is rechtstreeks overschilderbaar. Een perfecte combinatie van een esthetische en praktische oplossing. De brandwerende plaat wordt het vaakst toegepast op kolommen omdat daar esthetische eisen voor gelden. “Zijn stootvastheid, duurzaamheid, isolerend vermogen en de eenvoudige manier waarop hij geplaatst dient te worden, dragen bij tot het feit dat hij een absolute favoriet is van architecten, aannemers en plaasters”, aldus Promat.

Meer weten: lees deze brochure.

GERELATEERDE DOSSIERS