Doorzoek volledige site
04 augustus 2020

Op staycation in een minimalistische boomhut

Illustratie | Lies Engelen Photography
Illustratie | Lies Engelen Photography
Illustratie | Lies Engelen Photography
Illustratie | Lies Engelen Photography
Illustratie | Homiez Design Photography
Illustratie | Homiez Design Photography
Illustratie | Homiez Design Photography
Illustratie | Homiez Design Photography
Illustratie | Studio Kathan
Illustratie | Studio Kathan
Illustratie | Studio Kathan

Wie zin heeft in een staycation met een architecturaal tintje moet deze zomer in de Ardennen zijn. Slô is een retraite midden in de natuur waar je kan logeren in unieke, minimalistisch ontworpen boomhutten van de hand van architect Bruno De Branbandere van het Hogerhuis. Nog bijzonder is dat de units volledig gedragen worden door de omliggende bomen. Om het plaatje compleet te maken zijn de boomhutten off-grid en is centraal in het bos een glazen serre voorzien om groenten en kruiden te telen, samen gezellig te genieten van een kleine maaltijd of kopje thee. Bezoekers kunnen op eigen tempo, volledig gedeconnecteerd van het digitale leven, reflecteren en genieten van de kleine gelukjes. Dat klinkt ons alvast als muziek in de oren.

Slô is het geesteskind van twee jonge dertigers en entrepreneurs Tim Goes en Toon Haverals. Samen wilden ze een onvergetelijke reiservaring creëren midden in de natuur. Ze sloegen de handen in elkaar met het Hogerhuis van architect Bruno De Branbandere, die samen met zijn broer van een kinderdroom zijn beroep heeft gemaakt: boomhutten bouwen.

De boomhutten van Slô zijn ware architecturale parels gemaakt met een zuivere vormgeving en materiaalgebruik. De designs zijn een subtiele knipoog naar een aantal archetypes die ons land kenmerken: de moderne woning, de fermette en de kerk of kathedraal. Vervolgens werden ze uitgekleed en herleid tot hun uitgezuiverde, gepurifieerde vorm. Een combinatie van hout en glas met strakke lijnen en uitgekiende details creëren een spel van unieke lichtinval en schaduw, waardoor de beleving van binnenuit continu verandert en de hutten zich aan de buitenzijde perfect inschrijven in hun context. Op die manier zijn de cabins een perfecte vormelijke vertaling van waar Slô voor staat: afstappen van alle extra's en afleidingen om terug te keren naar de essentie. 
 

Drie archetypes

Slô biedt zes unieke cabins aan met drie verschillende designs, voor elk wat wils: The Glass Cube, The Flying Fermette en The Cathedral.  De Slô cabins zijn verspreid over een 11 hectare groot bos tussen de Ourthe en de Lessevallei aan de rand van het pittoreske dorp Humain, Luxemburg. 

The Cathedral

Met een minimaal grondoppervlak van 16 m² is deze cabin geëxtraheerd naar een hoogte van 8 m. Bij dit ontwerp ligt de nadruk op de verticaliteit. In de Cathedrals zijn verschillende tussenniveaus aangebracht die via een trap te bereiken zijn. Je stijgt als het ware naar de kruin van de omliggende bomen. Door gebruik te maken van een dakkoepel is er veel lichtinval. Daarenboven geeft dit ‘s nachts de mogelijkheid om de sterren te observeren.
 

The Glass Cube

Deze boomhut is een glazen kubus van 4.5 x 4.5 m met rondom rond glaspartijen die 360 graden uitzicht bieden op een hoogte van 4 m. De cube is één ruimte die voorzien is van één saniblok / centraal element waar alles is in ondergebracht is. De bedoeling was om een zo compact mogelijke vorm te ontwerpen die toch ruimtelijk aanvoelt. Daarbovenop is de cube ook voorzien van een dakterras middenin het bladerdek.
 

The Flying Fermette

Deze boomhut is een uitgepuurde vorm van een fermette. De bedoeling was om twee zichtlijnen te creëren: één naar de omliggende omgeving en één naar het bos, dit door middel van twee grote raampartijen. Het sanitaire blok zit hier ook in het midden waarrond de rest van de ruimtes zijn ondergebracht. Het slaapgedeelte bevindt zich in een mezzanine, wat zorgt voor een knusse sfeer.  

 

Off the grid

Alle units zijn 100% off the grid. Er komen dus geen aan- of afvoerleidingen aan te pas. Gasten gaan als het ware volledig back tot basics. Materialen zoals thermogrenen en barnwood komen vaak aan bod aan de buitenzijde. De hutten zijn voorzien van chemisch toilet en stroom wordt gehaald uit batterijen. Het verwarmen van de ruimte gebeurt door middel van een palletkachel. De bedoeling is dat men spaarzaam omgaat met energie.

 

Al zin om je koffers te pakken? Alle info vind je op deze website