Doorzoek volledige site
04 augustus 2020

VIBE-congres 2020 wil lessen trekken uit de pandemie voor de klimaatverandering

Illustratie | VIBE

Op donderdag 1 oktober slaan VIBE, Bond Beter Leefmilieu en KU Leuven – Faculteit Architectuur de handen ineen voor het congres ‘De gezonde en veerkrachtige gemeente – Do or die: lessen uit de pandemie voor de klimaatverandering’. Tijdens deze studiedag ontdek je hoe we onze buurten, wijken en gemeenten laten meebewegen op de stroom van veranderingen. De internationale coronacrisis toont namelijk dat we onze leef- en woonkernen anders moeten inrichten. Aanpasbaarheid is een belangrijk principe binnen stedenbouw en ruimtelijke ordening. Dit niet enkel om te anticiperen op pandemieën maar ook op andere veranderingen zoals de klimaatverandering en de energietransitie.

Samen met stedenbouwkundigen, ruimtelijke planners, architecten, academici, beleidsmedewerkers, beleidsmakers en studenten ontdek je wat de fundamenten zijn van gezonde en veerkrachtige stedenbouw. Hoe vertalen we de principes van aanpasbaarheid naar meer blauwgroene netwerken, een veilig fietsnetwerk, meer sociale cohesie en een kindvriendelijke publieke ruimte? Het zijn enkele zaken die de sprekers en experts behandelen. En er is meer. Je gaat niet enkel met theoretische inzichten naar huis. De theorie wordt ineens aan de praktijk gekoppeld met een waaier aan voorbeelden.

Deze editie zal door de coronamaatregelen uiteraard iets anders verlopen. De studiedag op 1 oktober organiseert VIBE als live webinar. Samen met PodiaPublishing en Storycatchers zorgt VIBE voor de ultieme online studiedag. Schuif dus gezellig aan vanuit ‘je eigen kot’. De organisatoren garanderen een stevige overdosis kennis en kunde, interactie met de sprekers en panelleden en de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen met je mededeelnemers. En ja, dat kan allemaal aan je eigen computer vanuit je eigen kot.

Donderdag 1 oktober – Je eigen kot

  • De regeneratieve gemeente als kader (Luc Eeckhout, evr-architecten / KU Leuven)
  • Wat betekent klimaatverandering voor Vlaanderen? (Johan Brouwers, VMM)
  • De impact van klimaatverandering en groenblauwe netwerken op de gezondheid (prof. dr. Hans Keune, Universiteit Antwerpen)
  • Hoe kunnen we onze ruimte gezonder en klimaatrobuuster vormgeven? (Claire Laeremans, LAMA landscape architects)
  • Van theorie naar praktijk: de Walkabilityscore (dr. Ragnar Van Acker, Vlaams Instituut Gezond Leven)
  • Van theorie naar praktijk: de Kindnorm (Pieter Ledeganck, Gezinsbond)
  • Keynote ‘Adaptieve planning in perspectief’ (dr. Ward Rauws, Rijksuniversiteit Groningen)
  • Debat met Katrien De Troeyer (onderzoeker KU Leuven), Wout Baert (coördinator Fietsberaad), Barbara de Bakker (schepen Mobiliteit, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Natuur stad Vilvoorde) en Peter Vervoort (onderzoeker Departement Omgeving) o.l.v. Francesca Vanthielen.

Inschrijvingen (BTW excl.)

  • Geen lid: €225
  • VIBE-, BBL-lid of VMx-lid: €175

Ontdek hier meer over het VIBE-congres

Inschrijven kan je hier doen.