Doorzoek volledige site
10 augustus 2020 | ANKE HENROTTE

PTArchitecten activeert Zwart Paardplein met eigen kantoorgebouw

Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde

Het kantoorgebouw van PTArchitecten aan het Zwart Paardplein in het centrum van Sint-Jans-Molenbeek valt meteen op door haar eenvoud en moderniteit. De overvloed aan ramen opent het gebouw naar het plein toe en creëert een scherp contrast met het eerder gesloten karakter van de huizen rondom. Bezielers Peter Casier en Tine van Herck brachten er naast hun kantoren eveneens hun gezinswoning en vier huurappartementen in onder.

Aanvankelijk wilde het architectenduo van PTArchitecten enkel haar kantoor en woonst in het rijtjeshuis installeren. Omdat het gebouw in hoogte echter niet te erg van de omringende constructies mocht verschillen, voegden ze noodgedwongen twee bouwlagen met telkens twee appartementen toe aan het project.

Het resultaat is een flexibel appartementencomplex - zowel de functie als de grootte en het type appartement kunnen ten alle tijde aangepast worden - met de kantoorruimtes van het architectenbureau op het gelijkvloers en een klein houten huis dat als gezinswoning fungeert bovenaan. Dat huis maakte PTArchitecten overigens bewust klein om heel wat buitenruimte mogelijk te maken.

 

Trendsetter

Het pand van PTArchitecten onderscheidt zich door haar openheid. Waar de aanpalende huizen eerder gesloten zijn met kleine ramen en grauwe voorgevels, gaat dit gebouw een relatie aan met het Zwart Paardplein door middel van een grote glazen wand op het gelijkvloers en veel ramen op de verdiepingen. Die interactie heeft de sfeer op het eens zo triestige plein op een positieve manier veranderd. Als trendsetter zorgde het Brusselse architectenbureau er bovendien voor dat een nabijgelegen huis zijn dichtgemetselde ramen óók voorgoed vaarwel zei.

Daarnaast springt de eenvoud van het gebouw in het oog. PTArchitecten koos voor basic materialen zonder bezetting om de materialiteit van alle bouwmaterialen tot zijn recht te laten komen. Zowel het geschuurde beton voor de vloer en het hout voor het huisje op de bovenverdieping als het metselwerk voor op de muren werden zonder versieringsmaterialen in het pand voorzien.

 

Niet over rozen

Hoewel het eigenlijke bouwproces vlot verliep, gingen de voorbereidende werken niet altijd over rozen. Afgezien van het budget, waar Casier en van Herck dit keer zelf voor moesten opdraaien, was de afbraak van het vroegere, vervallen pand niet makkelijk. Omdat er zich een ondergrondse parking onder het Zwart Paardplein situeert, was het eveneens moeilijk om toestemming te krijgen om er een bouwkraan neer te zetten. Hoofdaannemer Van Poppel moest daarom eerst een ondergrondse balkenconstructie met draaiende elementen neerleggen alvorens hij de kraan mocht plaatsen.