Doorzoek volledige site
11 augustus 2020

BOGDAN & VAN BROECK tranformeert Cinzano-kantoren in Vorst tot sociale woningen

Illustratie | Bogdan & Van Broeck
Illustratie | Bogdan & Van Broeck
Illustratie | Bogdan & Van Broeck

BOGDAN & VAN BROECK heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de transformatie van de voormalige kantoren van drankenfabrikant Cinzano in Vorst tot veertien sociale woningen, in samenwerking met Tandem ingenieurs en CreteQ. Het doel is om grote gezinnen te huisvesten. Het project maakt deel uit van een 'Duurzaam Wijkcontract' dat gericht is op de herontwikkeling van oude wijken door middel van gerichte interventies.   

De betonnen structuur van de jaren '70 wordt bewaard. Alle andere interventies (gevels, vloeren, scheidingswanden, ...) zullen gerealiseerd worden in hout. In het hart van het volume wordt een grote patio aangelegd, waar het gebrek aan licht het meest in het oog springt. Deze patio maakt het ook mogelijk om de verschillende woningen te verdelen. Het is een ontmoetingsplaats voor de toekomstige bewoners. Het gebouw krijgt een nieuwe schil, gemaakt van een houten frame met aluminium bekleding.

Het sociaal woonproject past in de ‘smart shell, low tech’-logica. Er wordt ingezet op de opslag en hergebruik van regenwater, consequente isolatie van de gevels, zonnebescherming geïntegreerd in de architectuur en nachtkoeling.


Transformatie

De uitdaging bestond erin een kantoorgebouw te transformeren tot sociale woningen. Het inzicht in de initiële ruimtelijke logica en het onderliggend potentieel van een transformatie vormde de rode draad doorheen de verdere ontwikkeling van het project. Het bestaande gebouw werd in de jaren zeventig opgericht in een brutalistische stijl. In het stedelijke eiland waarin het zich bevindt, heeft het gebouw een dominerende uitstraling. Het project wordt voornamelijk samengesteld door het wegnemen (in plaats van het bijvoegen) van volumes.