Doorzoek volledige site
11 augustus 2020

AAC Architecture vernieuwt beschermd zwembad van Elsene

Illustratie | AAC Architecture
Illustratie | AAC Architecture
Illustratie | AAC Architecture
Het zwembad in 1906 Illustratie | Beliris
Illustratie | Beliris
Illustratie | Beliris
Illustratie | Beliris
Illustratie | Beliris

Het gemeentelijk zwembad van Elsene is het oudste zwembad van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en één van de oudste van Belgïe. Gebouwd in 1904 door de architecten Alexandre Cooreman en Jules Rau, is dit een gebouw met een grote erfgoedwaarde, intact, met uitzondering van het frame dat in 1940 werd aangepast. Het hele gebouw is in 2007 beschermd. Het zwembad is vandaag aan modernisering toe om het comfort van de zwemmers te verhogen en de toegankelijkheid te verbeteren. De elementen met erfgoedwaarde worden gerestaureerd. Begin augustus lanceerde Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, de werken samen met aannemer In Advance-Valens en de ontwerpers van AAC Architecture.

“We zijn verheugd dat deze langverwachte werken beginnen”, aldus Bea Diallo, schepen van Sport, en Romain De Reusme, schepen van Openbare Werken. “Het is een complex dossier waar veel energie in gekropen is. De gemeente Elsene investeert in haar sportinfrastructuur. Zij die het zwembad goed kennen, weten dat het te verouderd was om de hygiëne en veiligheid van de zwemmers te garanderen. Deze essentiële werkzaamheden maken het mogelijk om het oudste zwembad in de regio te renoveren.”

“Dankzij de werken kan een belangrijk stuk Brussels erfgoed gevrijwaard worden. Bovendien wordt het gebouw toegankelijker voor personen met een beperkte mobiliteit, en zal de mogelijkheid bestaan lessen voor senioren te organiseren om het sporten aan te moedigen”, stelt eerste minister Sophie Wilmès, bevoegd voor Beliris.

Aan de zijkant van het gebouw komt een uitbreiding voor een nieuwe toegang voor personen met beperkte mobiliteit en voor groepen. Ze krijgen hier ook hun eigen kleedkamers en een lift zal de toegankelijkheid verder verbeteren.

Individuele bezoekers zullen hun schoenen kwijt kunnen in nieuwe lockers en betreden het zwembad via een ontsmettend voetbad. Omkleden doen ze zoals oudsher in de kleedhokjes rond het bad. De centrale hal, met inbegrip van de badkuip zelf, en de voorgevel zijn beschermd erfgoed en zullen worden gerestaureerd. Ook de tegels worden zo veel mogelijk gerecupereerd.

In de lokalen naast het zwembad komen er nieuwe toiletten, stockageruimtes en een sportzaaltje voor inleidende duiklessen, EHBO-cursussen, opleiding voor redders, en gymnastiek voor senioren. Verder worden ook het ventilatiesysteem, de filterbaden en andere technieken vervangen. Voor het personeel worden nieuwe burelen en een vergaderzaal ingericht. Het bijgebouw, de voormalige conciërgewoning, wordt afgebroken om ruimte te maken voor een fietsenstalling.

Het project kost in totaal € 8.532.000, waarvan 68% wordt gefinancierd door Beliris en 32% wordt gesubsidieerd door de gemeente Elsene en een subsidie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De werken zouden minstens 2 jaar duren.