Doorzoek volledige site
24 augustus 2020

Hogeschoolplein in Leuven brengt rijke geschiedenis op speelse manier tot leven

Illustratie | Stad Leuven
Illustratie | Stad Leuven
Illustratie | Stad Leuven

De nieuwe look van het Hogeschoolplein is klaar. In afwachting van een volledige heraanleg kreeg het Leuvense Hogeschoolplein een grondige opfrisbeurt. Er is nu ruimte voor spel en ontspanning tussen de vele houten zitmuurtjes. Het plein werd ontworpen door het Leuvens Ontwerpbureau Pauwels

Het Hogeschoolplein is een prachtig plein met authentieke gevels. In de 19e eeuw werden de pedagogie Het Varken en het Standonckcollege afgebroken. Zo ontstond het Hogeschoolplein zoals we het vandaag kennen: een grasveld omzoomd door paardenkastanjes. Het plein had de laatste jaren een beetje van zijn glans verloren. Het kreeg daarom een nieuwe look, die een jaar of vijf moet meegaan.
 

Knipoog naar de geschiedenis

Bij de heraanleg werd uitgegaan van het belangrijke historische karakter. Het tijdelijke ontwerp wil de pleinfunctie accentueren en de rijke geschiedenis van het plein doen herleven. Wat meteen opvalt, zijn de houten zitmuurtjes en de markeringen op het asfalt die tonen waar vroeger deze collegemuren stonden. Een mooie verwijzing naar deze colleges zijn lasergravures van de zogeheten zeven vrije kunsten, waar de studenten van Het Varken les in kregen, op de zitmuurtjes. Twee infopanelen vertellen bovendien meer over de geschiedenis van de colleges en het Hogeschoolplein.

Het plein werd ontworpen door het Leuvens Ontwerpbureau Pauwels. Zij werkten hiervoor samen met Tripleclick Design uit Wijgmaal.  “Wat ons triggerde in dit project was de geschiedenis: het fijnmazige middeleeuwse weefsel maakte in de tijdsgeest van de 19e eeuw plaats voor een gedurfde ingreep. Men creëerde een plein volgens het principe en de verhoudingen van de gulden snede, met slechts één doel: de grandeur van het belangrijke Pauscollege etaleren. Wij waren direct ‘verliefd’ op die unieke ruimtebeleving en droegen er zorg voor om die te behouden in het nieuwe concept”, aldus Michel Pauwels. “Ik woon al mijn hele leven in Leuven, maar de verborgen geschiedenis van het Hogeschoolplein was me onbekend. Die onzichtbare tijdlaag op een creatieve, speelse manier terug zichtbaar maken: een boeiende opdracht als ontwerper!”, vervolgt Ward Pauwels.
 

Toegankelijk en groen

‘Het plein is een stuk groener nu het grasveld is uitgebreid tot aan de straat en er geen verharding meer is rond de bomen. Dit maakt het binnenplein ook een heel stuk groter. Bovendien werd er rekening gehouden met de adviezen van de toegankelijkheidsraad. Zo zijn er verlaagde boordstenen geplaatst en hebben enkele banken een leuning en armsteunen. Ook de infoborden zijn voorzien van een code voor slechtzienden en blinden. Omdat het wegdek in slechte staat was, kreeg het plein ook een nieuwe laag asfalt. Later, bij de definitieve heraanleg krijgt het plein zijn originele kasseibestrating weer.
 

Een plek in de stad om te spelen
Het centrale plein in Leuven moet vooral een ruimte worden voor ontspanning en spel. Op de zitbanken vinden jonge kinderen educatieve spelletjes of uitdagingen terug. Aan elke vrije kunst is een spel gekoppeld. Zo is er een woordpuzzel (grammatica), een hinkelparcours (aritmetica), een poppenkast (retorica), een zonnewijzer (astronomia), een reuzenmeetlat met oude maateenheden (geometria), orgelpijpen met drumstokken (musica) en tot slot nog een reeks waar/niet waar-uitspraken (logica). In de bank met als thema ‘Aritmetica’ zijn twee schaakborden ingewerkt. De houten schaakstukken kunnen ontleend worden bij brasserie de Werf.’

Zo wordt het eeuwenoude plein een plek waar rust, ontmoeting en ontspanning centraal staan. Tijdens de zomer kunnen hier in de toekomst dan ook allerlei activiteiten plaatsvinden.

 

GERELATEERDE DOSSIERS