Doorzoek volledige site
24 augustus 2020

a2o architecten wint ontwerpwedstrijd basisschool De Schatkist in Haren samen met Ney & Partners en boydens engineering

Illustratie | a2o architecten
Illustratie | a2o architecten

A2o architecten heeft zopas de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de uitbreiding van basisschool De Schatkist in het Brusselse Haren. A2o sloeg de handen in elkaar met Ney & Partners en boydens engineering om een gebouw te ontwerpen dat zich inwaarts draait, als een cocon, maar tegelijk uitnodigend is naar de buurt toe.

Vandaag trekt de jonge basisschool in een voormalig kantoorgebouw te midden van een industriële site in Haren. “In plaats van simpelweg klaslokalen toe te voegen, draait de renovatie en uitbreiding van de school om de creatie van een veilige thuishaven voor de kinderen”, klinkt het bij a2o architecten.
De Schatkist van morgen is daarom opgevat als een rustige oase te midden van een woestijn van asfalt. Het team ontwierp een gebouw dat inwaarts kijkt, als ware het een cocon. Tegelijkertijd toont het gebouw zich uitnodigend naar de buurt toe.

Parallel met de straat is de draagstructuur van het bestaande gebouw hersteld om logistieke functies te faciliteren. Haaks op de straat anderzijds, naast het huidige gebouw, werd een houten structuur met zes hellende daken toegevoegd. Onder deze daken bevinden zich de klaslokalen, terwijl de zone voor de lokalen als verbinding dienst doet. Deze genereuze transitzone vormt de voordeur van de school en fungeert als klaslokaal, kinderopvang en bibliotheek. De afstand tot de tuinmuur en de grenzen van de site is bewust groot gehouden, zodat de ruimte ertussen ook als klaslokaal in openlucht kan dienen.  

 

GERELATEERDE DOSSIERS