Doorzoek volledige site
24 augustus 2020 | MICHEL CHARLIER

Immac²: gemengd reconversieproject met bijzondere erfgoedwaarde

Illustratie | Urban Platform
Illustratie | Urban Platform
Illustratie | Urban Platform
Illustratie | Urban Platform
Illustratie | Urban Platform
Illustratie | Urban Platform
Illustratie | Urban Platform

Een duurzame kwalitatieve oplossing bedenken voor een leegstaande school, met respect voor diens historische uitstraling: dat was de uitdaging die het Brusselse bureau Urban Platform voorgeschoteld kreeg in dit bijzondere project. De opdracht was veel ruimer dan de renovatie en herbestemming van het oorspronkelijke complex. Zo zijn er ook enkele aanvullende nieuwbouwvolumes opgetrokken, die kantoren, een restaurant en woningen huisvesten. Daarnaast is er een rist bestaande structuren afgebroken om de erfgoedwaarde van de site extra in de verf te zetten, het geheel opnieuw ademruimte te geven en een publieke doorgang te creëren.

Het oude klooster is gerenoveerd en biedt voortaan plaats aan verschillende sociale diensten en bureauruimtes (coworking). Dankzij de toevoeging van een lift achter een glazen façade kunnen ook gehandicapten vlot alle verdiepingen bereiken. De zolder van dit volume is optimaal benut via de toevoeging van onafhankelijke box-in-boxvolumes, zodat het beschermde dakgebinte intact bleef.

 

Oud en nieuw verenigd

De kapel, die zich naast de nieuwe glazen façade bevindt, is omgevormd tot een (publiek toegankelijk) sociaal restaurant. De keuken, de bar, het sanitair, de bergruimtes en de gangen zijn ondergebracht in een nieuwe uitbreiding, zodat de eerste verdieping van de kapel volledig kon worden ingericht als eetruimte.

Centraal op de site bevindt zich het Hertogenhuis, dat onder meer plaats biedt aan de oudste kelder van Tienen (13e eeuw) en een centrum voor volwassenenonderwijs (‘Open School’). Ook ‘s avonds gonst het er dus van de bedrijvigheid. Een gelijkvloerse uitbreiding herbergt onder meer kersverse klaslokalen. Het art-decogebouw, waar zich voorheen het laboratorium van de school bevond, is getransformeerd tot een crèche (gelijkvloers) en een Kind & Gezin-kantoor (eerste verdieping).

In volumetrisch opzicht sluiten de nieuwe entiteiten perfect aan bij de bestaande gabarits. Architecturaal gezien is er geopteerd voor een logische mix van oude en nieuwe elementen. De uitbreidingen zijn uitgerust met een zinken gevelbekleding, grote raampartijen en zwart aluminium schrijnwerk.

 

Optimaal geïntegreerd

Een andere ambitie van het project was de ontwikkeling van diverse woontypologieën (zowel nieuwbouw als renovatie), die op het vlak van materialiteit en bouwhoogte optimaal geïntegreerd zijn in de bestaande context. Zo is de oude schoolvleugel – met het grootst mogelijke respect voor de bestaande bebouwing – gerenoveerd tot een geheel van tien eengezinswoningen met één of twee slaapkamers. Langs de Ooievaarstraat zijn dan weer twee losstaande volumes met negen eengezinswoningen en tien appartementen opgetrokken, die volledig uit een houtskeletstructuur bestaan. Deze uitvoeringsmethode liet immers lichtere funderingen toe.  

Er is ook heel wat aandacht besteed aan de omgevingsinrichting. De site stelt zich opnieuw open voor ‘de buitenwereld’. Verharde en beplante zones vormen samen een harmonieus geheel en zijn gestructureerd via gezellige wandelpaden, die passanten en fietsers uitnodigen om het terrein te gebruiken als publieke doorgang.

GERELATEERDE DOSSIERS