Doorzoek volledige site
25 augustus 2020

Nieuwe vorm van stedelijk wonen aan Kongoplein in Deinze (Abscis Architecten)

Illustratie | Abscis Architecten
Illustratie | Abscis Architecten
Illustratie | Gabari
Illustratie | Gabari
Illustratie | Gabari
Illustratie | Abscis Architecten
Illustratie | Abscis Architecten

Aan het einde van de Markt van Deinze werd een oude villa gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe, aangepaste vorm van stedelijk wonen. Abscis Architecten ontwierp er een meergezinswoning met handelsgelijkvloers en ondergrondse parking. De opmerkelijke ligging aan het Kongoplein vormt een eindpunt voor een belangrijke invalsweg naar het stadscentrum. Hierdoor kan de site een rol vervullen als nieuwe stadspoort, waarbij de uitstraling van het project voldoende aandacht verdient om deze rol te kunnen vervullen: elke gevel werd met evenveel zorg ontworpen en mede hierdoor wordt er gekozen voor kwalitatieve duurzame gevelmaterialen.

Het complex bestaat uit 27 appartementen, 2 handelsruimtes (in casco geleverd), een 1ste gemeenschappelijke fietsberging, een parkeerkelder met 29 autostaanplaatsen en 2de fietsberging, 2 afvalbergingen, een hoogspanningscabine, tellerlokaal, en collectieve stookplaats.

Het perceel grenst aan alle zijden aan het openbaar domein. Er is dus geen voor- en achtergevel; elke gevel werd met evenveel zorg ontworpen waarbij veel aandacht ging naar de relatie tussen het private en publieke domein. Een markante schaalbreuk tussen de vijf bouwlagen aan de rotonde en het transparante volume van slechts één bouwlaag aan het Kongoplein, was de aanleiding tot het ontwerpen van een getrapt volume: ter hoogte van de rotonde worden vijf bouwlagen gerealiseerd. Het volume wordt telkens met één bouwlaag afgebouwd zodat ter hoogte van de aanpalende percelen ten oosten een volume van slechts drie bouwlagen gerealiseerd wordt en het project eindigt met een laag volume van slechts één bouwlaag, ter hoogte van het Kongoplein.

 

Kwalitatieve gevelmaterialen

De site wordt omgeven door een rotonde, de gewestweg op de oude ‘Fossé de la Ville’, en het Schipdonkkanaal. Waar het open karakter van de grootschalige lijninfrastructuur ten noorden samenkomt met de korrel van het stadscentrum op de Markt, en met de halfopen woningen langs de ringweg, vormt deze plek het scharnierpunt.

De site is gelegen op een aantal belangrijke zichtassen en is hierdoor beeldbepalend. Mede hierdoor wordt er gekozen voor kwalitatieve duurzame gevelmaterialen.

 

Intimistische binnentuin

Alle buitengevels grenzend aan het openbare domein worden afgewerkt met natuursteen in een lichte tint. De gevels aan de binnentuin worden afgewerkt in een witte gladde gevelbepleistering. Deze witte gevels worden geassocieerd met de muren van een interieur. Hierdoor krijgt de binnentuin het karakter van een besloten tuinkamer en wordt de verblijfskwaliteit in deze binnentuin onderstreept.

 

Beperkte footprint

De norm lag voor dit project niet louter bij het behalen van het voorgeschreven E-peil. Het geheel van toekomstgericht bouwen overstijgt de som der delen: de bewoners krijgen niet enkel de mogelijkheid om op zonne-energie te koken, verwarmen, douchen, en elektrische fietsen of wagens op te laden, maar bevinden zich tevens op een gunstige locatie waardoor ze zich slechts beperkt moeten verplaatsen. Door gerichte passieve warmtewinsten uit zonnewarmte en beperkt warmteverlies via buitenschil en ventilatie, kan de geringe resterende warmtevraag voor sanitair warm water en verwarming fossielvrij worden opgewekt met individuele lucht-lucht warmtepompen, grotendeels gevoed door de PV-panelen op het dak. De bewoners leven kwalitatief met slechts een kleine footprint.