Doorzoek volledige site
31 augustus 2020 | MICHEL CHARLIER

Vancouver: veelbelovend woonproject met poëtische insteek

Illustratie | Antonissen Development Group
Illustratie | Antonissen Development Group

De transformatie van het kantoorgebouw van Hudson Consulting in Sint-Lambrechts-Woluwe stelde GS3 Architectes associés voor een pittige uitdaging. Het Brusselse bureau huisvest er in opdracht van Antonissen Development Group 107 appartementen en twee commerciële ruimtes. Het project werd omgedoopt tot ‘Vancouver’, een verwijzing naar het bekendste stukje poëzie van dichter Marcel Thiry: ‘Toi qui pâlis au nom de Vancouver’. De grootschalige vernieuwingsoperatie zou in 2024 klaar moeten zijn.

 

De vraag naar nieuwe woningen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat al lange tijd crescendo, dus het is zaak om elke kans met beide handen te grijpen. De Antwerpse vastgoedontwikkelaar Antonissen was er dan ook als de kippen bij toen het fraaie kantoorgebouw van Hudson Consulting vrijkwam. Het complex wordt gerenoveerd en lichtjes uitgebreid, zodat het een hedendaagse residentiële invulling kan krijgen. Antonissen vertrouwde deze belangrijke opdracht toe aan GS3 Architectes associés. Architect Marc Corbiau staat dan weer in voor de renovatie van de gevel. Het gebouw bevindt zich op de Marcel Thirylaan in Sint-Lambrechts-Woluwe. Het project kreeg de naam ‘Vancouver’, een passend eerbetoon aan deze grote Belgische dichter.

 

Structuur maximaal behouden

Het Vancouverproject bestaat uit de reconversie van een markant kantoorgebouw van bijna 16.000 m². Vanaf 2024 zal het plaats bieden aan 107 appartementen, volgens een woonprogramma dat varieert van studio’s over ruime flats met vier slaapkamers tot luxueuze penthouses, inclusief 1000 m² commerciële ruimte aan de straatzijde. Vincent Dehon, architect en gedelegeerd bestuurder bij GS3 Architectes associés: “We behouden het gros van de bestaande volumes. Bovendien hebben we de doorzonappartementen zo ingericht dat de verticale circulatie grotendeels intact blijft. De verdieping onder het dak wordt daarentegen volledig afgebroken en vervangen door nagelnieuwe penthouses. Sommige overbodige traphallen zijn omgevormd tot liftkernen om extra ingangen te kunnen creëren over de volledige lengte van het gebouw en zo het aantal gangen op de verdiepingen te verminderen.” De bestaande structuur bestaat uit prefabbeton op welfsels en voorgespannen liggers. Vincent Dehon: “We moesten de nieuwe technische infrastructuur zo inpassen dat het aantal doorboringen beperkt blijft. Het is immers niet de bedoeling dat het gebouw als een kaartenhuisje in elkaar kan stuiken.”

 

Een gebouw dat zich wil onderscheiden

Het gerenoveerde volume zal voldoen aan de eisen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest inzake beperking van de lasten, akoestiek en energetische performantie. “De bouwheer wilde een gebouw van het allerhoogste niveau dat zich op verschillende vlakken onderscheidt, met appartementen die optimaal profiteren van een uitzonderlijke ruimtelijke kwaliteit – we gaan nog een stuk verder dan wat voorgeschreven is in de Stedenbouwkundige verordening (SV) – ruime ramen en terrassen en een fraai afgewerkte gevel», legt Vincent Dehon uit.

 

Materialen hergebruiken

Het gebouw is op zich vrij recent, aangezien het iets minder dan veertig jaar geleden werd opgetrokken. Er is dus in principe geen sprake van excessieve slijtage, wat uiteraard goed nieuws is met het oog op het hergebruik van de bestaande materialen. Vincent Dehon : “We hopen een heel aantal materialen een tweede leven te kunnen geven wanneer we het gebouw ontmantelen: valse vloeren en plafonds, binnenwanden, technische elementen, meubilair …” Om dit alles in goede banen te leiden, doet GS3 Architectes associés een beroep op de expertise van de firma Retrival.