Doorzoek volledige site
07 september 2020

Dirk Vermeulen (Recticel Insulation): 'Isolatie moet dé prioriteit zijn bij elke renovatie'

Dirk Vermeulen Illustratie | Recticel Insulation

Als we tegen 2050 de Europese energiedoelstellingen willen halen, moet de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 80 tot 95% verminderen in vergelijking met 1990. Doordat de verwarming van ons verouderd woningenbestand voor een belangrijk deel van die uitstoot verantwoordelijk is, moet daar dus dringend ingegrepen worden. Meer nog, bijna alle Belgische woningen moeten aangepakt worden, zo blijkt uit de Isolatiebarometer 2020 van Recticel Insulation, een belangrijke marktspeler in thermische en akoestische isolatie. "Isolatie is de meest efficiënte en de financieel meest interessante manier om richting de energieambities 2050 te gaan", aldus Dirk Vermeulen, Head of Technical Management bij Recticel Insulation, in deze column.

In de whitepaper van Recticel Insulation vind je de gedetailleerde cijfers per regio, maar grosso modo kunnen we stellen dat liefst 95% van de appartementen en zelfs 99% van de huizen in België NIET voldoen aan de energiedoelstellingen van 2050. We zullen dus nog enorme stappen moeten zetten om er te geraken, maar onmogelijk is het zeker niet, op voorwaarde dat we onze prioriteiten herbekijken, vooral bij renovaties.

Als mensen renoveren, wordt er gevoelsmatig en dikwijls aan een nieuwe badkamer of een nieuwe keuken gedacht, en niet direct aan betere isolatie. Dat zou nochtans dé prioriteit moeten zijn voor wie denkt aan de toekomst. Door te isoleren geniet je onmiddellijk van meer comfort en een lagere energiefactuur, en je verhoogt de waarde van je huis. Bovendien beperk je de CO2-uitstoot, waardoor je het milieu een grote dienst bewijst.

Isolatie is de meest efficiënte en de financieel meest interessante manier om richting de energieambities 2050 te gaan. Voor een deel van onze woningen zal sloop en heropbouw economisch zinvoller zijn, maar meestal kan de energieprestatie voldoende worden opgekrikt door een grondige energetische renovatie. Wie denkt aan duurzaam en energetisch renoveren, moet steeds het basisprincipe van de Trias Energetica in gedachten houden. De drie basisregels daarvan zijn: beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan, maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen, en benut zo efficiënt mogelijk de fossiele brandstoffen die je toch nog zou nodig hebben om in de resterende energiebehoefte te voorzien. Het belangrijkste is dus energieverspilling tegengaan. Dat doe je door compact te bouwen en de hele buitenschil goed te isoleren. De meest koolstofarme energie is immers de energie die je niet verbruikt.

Onze overheden doen zonder enige twijfel heel wat inspanningen om iedereen te overtuigen van het belang van goed geïsoleerde woningen. Isolatiepremies, een verlaagd btw-tarief, een belastingvermindering, renovatieleningen… Recticel Insulation staat voor 100% achter die maatregelen en wil waar nodig met zijn expertise en ervaring bijdragen om de energiedoelstellingen te halen. Maar toch mag de vraag gesteld worden of we er op deze manier wel ooit zullen geraken. De renovatiegraad en de keuze voor een grondige energetische renovatie stagneren. Als de premies, subsidies en andere fiscale voordelen onze landgenoten niet kunnen overtuigen om van isolatie bij renovatie een absolute prioriteit te maken, zullen dwingende wetgevende maatregelen wellicht het gevolg zijn. Deze zullen ongetwijfeld kracht bijzetten, maar het uiteindelijke doel is vandaag al duidelijk en ligt binnen handbereik. Om deze verplichtingen voor te blijven en niet voor verrassingen komen te staan, is een intelligente renovatie- en isolatiestrategie de sleutel tot succes. Precies daarom dat Recticel Insulation, als belangrijke marktspeler in thermische en akoestische isolatie, in haar whitepaper niet alleen de vinger aan de pols houdt van de Belgische (isolatie) stand van zaken, maar ook heel veel van haar expertise bundelt om jou te helpen je woning op een zo verstandig en efficiënt mogelijke manier energiezuinig te maken.

De whitepaper over de Isolatiebarometer kan je hier integraal lezen.