Doorzoek volledige site
01 september 2020

Sto en winkelketen OKay slaan handen in elkaar voor luchtzuiverende gevels

Illustratie | Sto
Illustratie | Sto
Illustratie | Sto
Illustratie | Sto

In 2018 besloot Colruyt Group om een groot aantal OKay-buurtsupermarkten duurzaam te renoveren. Voor de gevels koos Colruyt Group voor de luchtzuiverende gevelverf StoColor Photosan.

De OKay-buurtsupermarkten zijn gelegen in dorps- of stadskernen, waardoor de luchtzuiverende gevelverf StoColor Photosan er effectief de luchtverontreiniging veroorzaakt door lokale emissies kan helpen neutraliseren. In de steden is het autoverkeer verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen. Die broeikasgassen zorgen voor luchtvervuiling en tasten de gezondheid van de inwoners aan.

 

10.000 m2 gevels van Okay-buursupermarktketen  

De primeur van het eerste grootschalig Belgisch project met de luchtzuiverende gevelverf StoColor Photosan is voor de OKay-buurtsupermarkten. Tal van winkels over het hele land in Namen, Waals-Brabant, Henegouwen, West- en Oost- Vlaanderen, Antwerpen, Luik en Limburg maken deel uit van het project. Maar liefst 10.000 m² wordt voorzien van een luchtzuiverende verflaag StoColor Photosan. De gevels van 36 OKay-buurtsupermarkten (5.000m²) kregen in 2019 een luchtzuiverende verflaag, in 2020 volgen 40 overige filialen (5.000m²) van het grootwarenhuisketen. De uitrol is gestart op 4 juli 2019. Als we de resultaten van het onderzoek herleiden tot de OKay-case, kunnen we ervan uitgaan dat een geveloppervlak van 10.000 m² de schadelijke stoffen van ongeveer 1.000.000 km (Euro-6 dieselmotor) uitstoot neutraliseert.

 

StoColor verminder NOx en fijnstof in leefomgeving

Stikstofoxiden komen via de uitlaatgassen in het milieu terecht. Die stikstofoxiden zetten zich af op het fotokatalytische geveloppervlak van StoColor Photosan. Dankzij de fotokatalyserende eigenschappen in de StoColor Photosan gevelverf worden stikstofoxiden omgezet in (onschadelijke) nitraten onder invloed van zuurstof en licht. De titaandioxide in deze verf is een effectieve fotokatalysator die NOx, ozon en vluchtige organische stoffen (VOS) tegengaat. Zo zuivert de gevelverf met gepatenteerde VLC-Technology (Visible Light Catalyst) de lucht door de hoeveelheid fijn stof te verminderen. Dit is een natuurlijk proces dat oneindig doorgaat, ook tijdens regenachtige dagen.

“Onder invloed van licht wordt zuurstof op de katalysator geactiveerd en worden de stikstofoxiden tot niet-giftig nitraat en zuurstof omgezet. Dit functioneert niet alleen bij direct zonlicht, maar ook bij diffuse lichtomstandigheden. Dat nitraat lost vervolgens op in water en wordt door de regen van het oppervlak weggespoeld. Dit is mogelijk dankzij de gepatenteerde Visible Light Catalyst Technology. Deze innovatieve technologie zorgt voor minder fijn stof en schone lucht, die een constante vermindering van schadelijke stoffen in de steden garandeert”, aldus Alexander Rickert, Product Manager bij Sto.

 

Wetenschappelijk bewezen werking

De werking van StoColor Photosan is wetenschappelijk bewezen. In 2018 voerden onderzoekers in opdracht van de Regionale dienst voor Milieu, Metingen en Natuurbescherming van Baden- Württemberg in zowel stedelijke als landelijke omgevingen allerlei testen uit om de impact van de gevelverf te berekenen.

Een gemiddelde woning met een geveloppervlakte van 250 m² beschilderd met StoColor Photosan, neutraliseert de schadelijke stoffen die een Euro-6 dieselmotor over een afstand van ongeveer 25.000 km uitstoot. Die woning zuivert zo de uitstoot van ongeveer 1640 liter diesel per jaar, wat neerkomt op bijna 2 kg stifkstofoxiden. Voor een appartementsgebouw van ongeveer 2300 m², komt dit zelfs neer op ongeveer 15.000 l diesel per jaar, of de inhoud van een kleine tankwagen.

“Een gemiddelde vertegenwoordiger legt een afstand van ongeveer 50.000 km per jaar met de wagen af. Om die concentraties stikstofoxide en ozon op één jaar tijd te neutraliseren, volstaat het werk van twee woningen van ongeveer 250 m² beschilderd met de StoColor Photosan gevelverf”, zegt Alexander Rickert, Product Manager bij Sto. Conclusie van het rapport: ‘Een snelle en kwantitatieve omzetting van stikstofoxiden is waargenomen. Om milieuvervuiling tegen te gaan wordt grootschalig gebruik van foto-actieve verven aangeraden’.