Doorzoek volledige site
04 september 2020

Turnhout krijgt groene woonwijk naar ontwerp van TRiAS en awg architecten

Illustratie | Vooruitzicht
Illustratie | Vooruitzicht
Illustratie | Vooruitzicht
Illustratie | Vooruitzicht

Projectontwikkelaar Vooruitzicht heeft zonet de plannen gelanceerd voor Heizijde, een ambitieus woonproject dat voorziet in bijna 500 wooneenheden. De nieuwe woonwijk moet tegemoetkomen aan de snelle bevolkingsgroei in de stad én wordt tegelijk een van de meest groene woonbuurten van Turnhout. Een warmtekrachtcentrale en een warmtenet, verbonden aan het nieuw geplande ziekenhuis, zullen de woningen voorzien van hernieuwbare energie. Voor het ontwerp sloegen het Turnhoutse bureau TRiAS en het Antwerpse awg architecten de handen in elkaar. 

Sinds begin dit jaar is de bevolking van de stad Turnhout voor het eerst boven de 45.000 inwoners gestegen. Opmerkelijk, want volgens de statistieken van de Vlaamse Overheid zou de stad die mijlpaal pas in 2024 bereiken. De bevolkingsgroei in de Kempense stad stijgt dus sneller dan verwacht. Volgens diezelfde statistieken zou de Turnhoutse bevolking nog eens met bijna vijf procent groeien tegen 2028.

Het woningaanbod van de stad is momenteel niet voorbereid op die bevolkingstoename. Vandaag lanceert de Antwerpse vastgoedontwikkelaar Vooruitzicht alvast de plannen voor een nieuwe woonbuurt met 494 wooneenheden. 326 daarvan zijn appartementen en penthouses, 82 worden eengezinswoningen en ten slotte komen er ook 86 sociale woningen. De bouw van de nieuwe woonwijk is zopas gestart. De architectenbureaus die de woningen uittekenen, zijn TRiAS - een Turnhoutse speler die zowel de regio als de Heizijde bijzonder goed kent - en awg architecten. 

"Heizijde wordt een plek waar gezinnen met kinderen het leven in een stad kunnen combineren met een rustige, groene omgeving. Met TRiAS en AWG tekenen we nu een ontwerp uit dat perfect bij Heizijde past en focust op leefbaarheid", aldus Colin Sewalt, commercieel directeur Vooruitzicht.
 

Warmtekrachtcentrale

Duurzaamheid staat voorop in dit ambitieuze woonproject: zo wordt de groenzone die Heizijde kenmerkt ruimschoots behouden. De wijk zal vlakbij het nieuwe ziekenhuis van Turnhout liggen dat in 2027 opent. En ook dat ziekenhuis zal gekenmerkt worden door z’n duurzaam karakter. Op het dak komen zonnepanelen die de bewoners van Heizijde op termijn zullen kunnen huren. 

Daarnaast voorziet HITA - een bedrijf dat zich toespitst op diepe geothermie - de komende jaren in de bouw van drie tot vier geothermiecentrales in Turnhout, zeg maar dé nieuwe manier van verwarmen zonder aardgas of stookolie. De eerste centrale komt op Heizijde en zal verbonden zijn aan het nieuwe ziekenhuis. Een gloednieuwe warmtekrachtcentrale en een warmtenet zullen de woningen dus voorzien van hernieuwbare energie. In het voorjaar startte HITA alvast met de eerste seismische metingen, begin juli zijn deze gegevens geanalyseerd.  

Heizijde behoudt het evenwicht tussen nieuwe woningen bouwen en tegelijk voldoende groen voorzien. Nooit eerder zette een woonwijk zo in op hernieuwbare energie en duurzaam wonen in Turnhout. En dat komt ook terug in de architectuur. Zo zal het door de architectuur mogelijk zijn om levenslang te wonen in Heizijde. 

“Met enkele minimale inspanningen - vooral in de appartementen - zullen de bewoners hun hele leven lang op de Heizijde kunnen wonen. Met dit klimaatbestendig woonproject willen we Turnhout nog meer op de kaart als duurzame en groene centrumstad in Vlaanderen. Daarom hebben we veel rekening gehouden met duurzaam bouwen, op verschillende vlakken. Het resultaat is een fris ontwerp dat volledig in de omgeving opgaat", vertelt Nathalie Nieuwinckel, manager Acquisitie en Ontwikkeling bij Vooruitzicht.

 

Buurtparticipatie

De huidige en toekomstige buurtbewoners zullen actief betrokken worden bij het woonproject. Zo komt er een stadslandbouwinitiatief met een gezamenlijke pluktuin, een stadsboerderij en een feestzaal die kan afgehuurd worden door de buurt. En binnenkort mag ook de jonge garde hun zegje doen, want er wordt een wedstrijd uitgeschreven om de nieuwe speeltuin te ontwerpen.

De eerste bouwwerken start normaliter dit najaar, net zoals de verkoop, en zou gefinaliseerd moeten zijn over enkele jaren.

GERELATEERDE DOSSIERS