Doorzoek volledige site
04 september 2020 | LIESBETH VERHULST

Kernmerkende balkons Cadiz-project in Antwerpen verankerd met Schöck Isokorb® T

Illustratie | POLO Architects / Stijn Bollaert
Illustratie | POLO Architects / Stijn Bollaert
Illustratie | POLO Architects / Stijn Bollaert
Illustratie | Schöck

Het Eilandje in Antwerpen is al lang niet meer de verloederde havenbuurt die het ooit was. Dankzij het MAS, het Red Star Line Museum en de heraanleg van de straten, pleinen en kades is deze buurt vandaag ‘the place to be’ in Antwerpen. Ook het Cadiz-project van POLO Architects en META architectuurbureau drukt zijn stempel op de uitstraling van de Cadixwijk. De kenmerkende balkons in architectonisch beton zijn voorzien van de energie-efficiënte verankeringsoplossing Isokorb® T van de firma Schöck.

Cadiz werd gebouwd op de site van het vroegere Douanegebouw. Het is een gemengd project met 40.000 m2 aan woningen, kantoren, een woonzorgcentrum, horeca en winkels op een groot bemeten bouwblok in de Cadixwijk.

Cadiz is een gebouw met twee gezichten. Van dichtbij, op straatniveau, zie je slechts de ruim beglaasde gevelplint met winkels. De donkere sokkel staat in contrast met de overkragende claustra op de eerste en tweede verdieping. De witte betonnen gevelelementen schermen de achterliggende functies af van de straat en bieden tegelijkertijd transparantie door alternerende uitsparingen. Ze omringen het bouwblok en binden het tot een robuust geheel. Vanaf de straat kan je een glimp opvangen van de collectieve binnentuin. Van ver toont Cadiz een ander en meer monumentaal beeld. Vier torengebouwen, teruggetrokken van de rooilijn, staan met hun knieën op het dak van de sokkel en met hun voeten in de lager gelegen binnentuin. De typologie van de bestaande pakhuizen op het Eilandje inspireren de materialisatie van de vier woonvolumes in gevelmetselwerk en prefab beton.

 

Thermische onderbrekingen

De witte balkons van de woonvolumes springen van ver in het oog. Ze zijn vervaardigd en geplaatst door de firma Verheyen uit Arendonk, specialist in prefab architectonisch beton. Voor de thermische onderbrekingen deed Verheyen beroep op de beton-beton aansluitingen Isokorb® T van Schöck. Schöck Isokorb® T is een constructieve thermische onderbreking met 80 mm isolatiedikte. Het is een dragend verankeringselement dat bouwdelen thermisch scheidt, bouwschade vermijdt en onnodige warmteverliezen voorkomt.

 

Technische support

“Bij dit project kwamen enkele bijzondere uitdagingen kijken naar verankering toe”, vertelt Joeri Dirkx, hoofd van de tekenafdeling bij Verheyen. “Zo hebben we in Residentie Londen een balkon geplaatst waarvan de aansluitingen ook de vloer mee moesten dragen. Er was namelijk geen dragende muur voorzien onder het balkon waardoor er ter plaatse gestort beton tegen de aansluiting aan werd gegoten. Schöck heeft samen met ons en de ingenieur van het studiebureau uitgezocht welk type aansluiting hiervoor het best in aanmerking kwam. Schöck doet dit trouwens voor alle beton-betonaansluitingen. Afhankelijk van het concept stelt Schöck een bepaald type korf voor met de daarbijhorende kwaliteiten van het product. De plaatsing van de korven verliep hier niet altijd zonder slag of stoot, omdat er bepaalde loodzware types bij waren, maar ook hier konden we altijd rekenen op het deskundig advies van Schöck.”
 

Korte leveringstermijn

Verheyen is al jarenlang trouwe klant van Schöck. “Schöck bewijst voor ons keer op keer waarom zij de nummer één leverancier zijn van thermische onderbrekingen”, zegt Joeri Dirkx. “Zij zijn niet te kloppen in hun service en leveringstermijnen. We kunnen er van op aan dat we nooit tijd verliezen bij een project omdat hun producten binnen een termijn van slechts enkele dagen geleverd worden. Hun studiedienst staat altijd ter beschikking voor de nodige support. Men is altijd bereikbaar en zoekt mee naar de juiste oplossing. Het hoeft dan ook niet ver verbazen dat Schöck onze voorkeur geniet als leverancier van verankeringsoplossingen.”

 

GERELATEERDE DOSSIERS