Doorzoek volledige site
08 september 2020

Grafisch ontwerp in architecturale gevels: maak kennis met het bijzondere verhaal van studio thonik tijdens interactieve livepresentatie

Illustratie | Ossip Van Duivenbode
Illustratie | Ossip Van Duivenbode
Illustratie | Ossip Van Duivenbode
Illustratie | Ossip Van Duivenbode

studio thonik in Amsterdam is in meerdere opzichten een uitzonderlijk gebouw. De buitenkant van het pand etaleert het grafisch manifest van de bouwheer ‘ontwerpbureau thonik’. Op 24 september om 16u kom je alles te weten over dit bijzondere ontwerp. Trespa organiseert dan een interactieve presentatie live op Youtube, waardoor je in dialoog kan treden met Thomas Widdershoven, zaakvoerder van ontwerpbureau thonik en architect Arjan van Ruyven van MMX Architecten. Rik Neven van architectura.be is moderator van dienst.

Na zijn oplevering in het voorjaar van 2020 is studio thonik nu al een van de hoogtepunten van de Amsterdamse architecturale skyline. Het gebouw met zijn iconische gestreepte gevel transformeerde in geen tijd de Wibaustraat in het zuiden van het stadscentrum tot een hotspot voor architectuurliefhebbers.

studio thonik is echter meer dan enkel het visuele aspect. Naast een opvallende esthetische aantrekkingskracht streefden bouwheer en ontwerper ook naar duurzaamheid en veelzijdigheid.

Donderdag 24 september 2020 streamt Trespa live op Youtube een interactieve voorstelling van het project. Je krijgt zo de kans om in dialoog te treden met Thomas Widdershoven, eigenaar van het gebouw en Arjan van Ruyven, ontwerper bij MMX Architecten.

Thomas Widdershoven, zaakvoerder van ontwerpbureau thonik, genoot optimaal van de gelegenheid om zijn eigen ontwerpideeën in 3D te realiseren. Ruimdenkend architect Arjan van Ruyven kwam dankzij een combinatie van out-of-the-boxdenken en technische kennis tot een resultaat dat tegelijkertijd een gebouw, een sculptuur en een volkomen accurate transcriptie van het oorspronkelijke concept is.

Thomas Widdershoven hield als grafisch ontwerper vast aan een strak en stringent spel met vormen en kleuren. Door Widdershovens voorliefde voor strepen ontstond een geventileerde gevel met een uitzonderlijk patroon dat twee effen kleuren uit de Trespa® Meteon® Lumen-collectie combineert: Athens White en New York Grey. Door de geavanceerde Diffuse-afwerking zijn de panelen niet volledig mat, maar ze reflecteren slechts een klein deel van het inkomende licht, op een heel subtiele manier, en versterken zo de kleuren zonder de grafische signatuur van het gebouw te verstoren.

Het gebouw voldoet aan de ZNC (Zero Net Carbon) efficiëntienormen en heeft een veelzijdige binnenruimte om maatschappelijk relevant en duurzaam te zijn en te blijven op lange termijn. De bovenste vier verdiepingen worden nu bijvoorbeeld gebruikt als kantoor, maar morgen kunnen dat appartementen worden. De twee onderste verdiepingen kunnen gebruikt worden als restaurant, zoals nu, of er kunnen winkels in komen. De Trespa® Meteon® gevelpanelen zijn vervaardigd uit High Pressure Laminate (HPL), waardoor ze enorm resistent en duurzaam zijn en zo bijdragen aan het duurzame karakter van studio thonik.

Bovenop het unieke karakter van het gebouw bleek ook installatie van de gevelpanelen een huzarenstukje, met een unieke achterconstructie die speciaal voor studio thonik werd ontwikkeld.

Kortom: een bijzonder verhaal dat je zeker niet wil missen. Schrijf nu alvast donderdag 24 september 16u in je agenda. Registreer via deze link, daarna ontvang je en link waarmee je kan deelnemen aan de livestream.