Doorzoek volledige site
07 september 2020

Het productieproces van Rockpanel-gevelpanelen

Illustratie | Rockpanel
Illustratie | Rockpanel

Hoe worden de Rockpanel-gevelpanelen geproduceerd? Van slingerende lava tot het coaten van de geperste panelen: Rockpanel neemt u stap voor stap mee in het productieproces.

Om erachter te komen hoe duurzaam Rockpanel gevelbekleding wordt geproduceerd, moeten we inzoomen op het productieproces:

 

Stap 1: Het produceren van de steenwolvezels, het basismateriaal van Rockpanel

Gevelbekleding van Rockpanel wordt gemaakt van steenwolvezels. Alle steenwol die wordt gebruikt voor de producten van de ROCKWOOL Group wordt geproduceerd in de ROCKWOOL-fabrieken. Voor het maken van steenwolvezels worden basalt (gesteente dat ontstaat door gestolde lava), gerecyclede steenwol en andere grondstoffen verhit tot een temperatuur van zo'n 1500 °C, net zo heet als in een vulkaan. Het productieproces is dan ook feitelijk een technologische replica van wat er in een vulkaan gebeurt. Met behulp van een spinner wordt het gesmolten basalt tot slierten steenwol geslingerd. U kunt het proces vergelijken met hoe een suikerspin wordt gemaakt.

De steenwolvezels worden verzameld en gebundeld voor transport en opslag. Dan is het materiaal klaar om naar de Rockpanel-productielijnen te gaan.

 

Stap 2: De panelen persen

Op onze perslijn wordt de steenwol geperst tot gevelpanelen met een hoge dichtheid. Voor het binden van de steenwolvezels wordt een kleine hoeveelheid thermoharder gebruikt.  Hierdoor ontstaat een paneel met een lage calorische waarde en een zeer goede brandreactie.

Het proces is afvalvrij: elk stukje steenwol dat wordt afgesneden, gaat terug in het recycleproces en wordt gebruikt om nieuwe steenwolvezels te produceren. En dankzij het unieke en zeer efficiënte productieproces, slaagt Rockpanel erin om ruim 400 m² Rockpanel-panelen te produceren van slechts 1 m³ basalt.

 

Stap 3: Coating van de panelen

De volgende stap is de afwerking van de panelen met een gekleurde coating. We maken gebruik van een coating op waterbasis met een hoge duurzaamheid. Dankzij onze modulaire systemen kunnen we allerlei soorten designs leveren, van effen panelen tot hout-, steen-, metallic- of ‘kameleon’-ontwerpen.

Daarna kan een extra beschermende laag worden toegevoegd. Deze ProtectPlus-coating is een zelfreinigende, antigraffiti-laag met een verbeterde weersbestendigheid en optimale uv-bestendigheid voor een nog duurzamer resultaat.

GERELATEERDE DOSSIERS