Doorzoek volledige site
08 september 2020

Bressers Architecten aangeduid voor renovatie postgebouw Lokeren

Illustratie | Bressers Architecten

Bressers Architecten heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de renovatie en herinrichting van het statige postgebouw op de Markt van Lokeren. Het ontwerpteam bestaat verder uit Bailleul Ontwerpbureau (scenografie), STir en Studiebureau Riessauw. De Stad Lokeren kocht het postgebouw begin dit jaar aan en wil er verschillende stadsdiensten centraliseren. De opening van het vernieuwde postgebouw wordt voorzien begin 2023.

Alle kandidaat-ontwerpers kregen de opdracht om een voorstel in te dienen voor een totaalrenovatie van dit historische gebouw met aandacht voor de architectuur en erfgoedwaarde. Op de benedenverdieping zullen al zeker de dienst Toerisme (nu Markt 2) en het stadsarchief (nu Torenstraat) worden ondergebracht. De resterende ruimte van het gebouw (restruimte gelijkvloers, eerste en tweede verdieping) zal benut worden voor het inrichten van vergader- expo- en ontmoetingsruimtes. De gemeenteraad zal hier onder meer maandelijks samenkomen. Daarnaast zullen andere ceremoniële samenkomsten of het ontvangst van groepen mogelijk zijn. De multifunctionaliteit van de ruimtes wordt dus erg belangrijk.
 

Ontmoetingsplek

De opdracht behelst de renovatie en herinrichting van het gebouw, inclusief de binneninrichting. Doel hierbij is niet enkel dat het een praktisch gebouw wordt, maar ook dat het aantrekkelijk is voor zowel de gehuisveste diensten als voor de bezoekende burger. "Vanuit onze erfgoedachtergrond onderzoeken we de mogelijkheden om het gebouw niet enkel als monument in neo-traditionele bouwstijl in ere te herstellen. We willen het postgebouw tevens omdopen tot een ontmoetingsplek die 24/7 ten dienste kan staan van de bevolking, met onder meer een exporuimte, co-workingspace, een gemeenteraadszaal met zicht op de Durme en een uitgebreid panoramisch dakterras", klinkt het bij Bressers Architecten

Bressers Architecten is bekend van onder meer de restauratie en herinrichting van het stadhuis van Gent, de restauratie van de Sint-Baafskathedraal en het ontwerp van het nieuw bezoekerscentrum voor het Lam Gods. Het project van de heropbouw en herbestemming van de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle is recent genomineerd voor de Onroerenderfgoedprijs 2020.