Doorzoek volledige site
14 september 2020 | FILIP CANFYN

Steen & Been: Vastgoed vooral vast

Illustratie | Pixabay

Onze huiscolumnist Filip Canfyn mag zich een trouwe lezer van de Trends Vastgoedgids noemen en merkt dat de recentste versie (september 2020) inhoudelijk sterk lijkt op de vorige afleveringen. Alleen andere (dus hogere) prijzen moeten ingevuld worden maar het discours van lokale overheden en ontwikkelaars blijft reeds jaren vast en niet goed.

Het schrijven van een Trends Vastgoedgids lijkt mij een makkie: je neemt de interviews en artikels van vorige keer, je vult andere namen van schepenen en ontwikkelaars in en je drukt het almaar durende gemekker nog eens af. Omdat er inderdaad vastgoedgewijs niets verandert.

Hoe lang moeten we nu al lezen dat de steden de exodus van jonge gezinnen, tweeverdieners, middenklassers, … (elke stad geeft dezelfde doelgroep een andere naam) willen keren? Dat de appartementisering tot in de dorpskernen de rijwoningen kannibaliseert? Dat de vraag naar grondgebonden woningen met tuin het aanbod zwaar overstijgt? Dat een kwalitatieve huurmarkt ook voor modale inkomens broodnodig wordt? Dat enzovoort enzovoort?

Lippendienst, dat kunnen die problemen krijgen, meer niet. De prangende roep naar betaalbaarheid, vooral van de zogenaamde missing middle (de lagere middenklassers, die tussen de sociale woningen en de producten van de private huur- en koopmarkt vallen), die roep naar betaalbaarheid wordt niet gehoord, laat staan beantwoord. Ze moeten zich maar behelpen met wat nu in marketingtaal ‘compacte appartementen’ genoemd worden, eigenlijk een cynisch synoniem voor povere overbewoonde huurdozen.

Lokale besturen willen veel, beloven veel, ambiëren veel maar doen o zo weinig. Ze kijken alleen maar toe wanneer weeral grote appartementen met grote terrassen voor grote budgetten van medioren, senioren en investeerders met veel tamtam uit de grond rijzen. Wanneer één op zes van die kopers inderdaad een belegger blijkt, dan moeten die besturen niet verwonderd zijn dat de prijzen ook uit de grond rijzen en dat die jonge gezinnen, tweeverdieners, middenklassers, … andere oorden opzoeken. Dat staat vast.

Vastgoed heeft misschien een beetje met wonen te maken maar alleszins niets met huisvesting. (En daar kan ook Trends niet aan doen.)