Doorzoek volledige site
14 september 2020

Contrast tussen oud en nieuw in hartje Brugge

Illustratie | © Rockpanel
Illustratie | © Rockpanel
Illustratie | © Rockpanel
Illustratie | © Rockpanel

De buitengevel van Hotel Academie, gelegen in hartje Brugge, ziet er sinds een ingrijpende renovatie helemaal anders uit. De gevelpanelen Rockpanel Stones, in de uitvoering Mineral Chalk, verfraaien het hotel met een moderne en lichte uitstraling. Zowel de look, de verwerking en het onderhoudsvriendelijke karakter van dit materiaal vallen in de smaak bij de hoteleigenaar én de toeristen, die steeds meer hun weg vinden naar dit charmante familiehotel.

Hotel Academie ligt op een steenworp van het beroemde Minnewater in een mooie en rustige omgeving van Brugge. “Het is een echt familiehotel: ik heb de zaak overgenomen van mijn schoonvader”, vertelt eigenaar Peter Van Severen. In de loop der jaren heeft Hotel Academie een mooie reputatie opgebouwd bij toeristen uit binnen- en zeker buitenland.” De toeristen kiezen voor Hotel Academie voor de goede ligging, maar ook voor het karaktervolle gebouw, in combinatie met een stijlvol interieur. Van Severen: “Het gebouw was altijd al een knap herenhuis. In de loop der jaren is het hotel steeds verder uitgebreid. Aanpalende gebouwen werden bij het pand gevoegd, met als resultaat het hotel van vandaag, dat 90 kamers telt.”

 

Bakstenen muur

 

Toen Van Severen en zijn familie het hotel overnamen, stelden ze vast dat het hotel aan een grondige heropfrissing toe was. “Oude gebouwen in de Brugse binnenstad, zoals het onze, zijn meestal uitgerust met een bakstenen muur aan de buitenzijde op de binnenplaats. Buitenmuurisolatie is slechts beperkt of zelfs helemaal niet aanwezig, met als gevolg dat de gebouwen sterk kunnen opwarmen in de zomermaanden. Zo ook bij ons, ook al was het gebouw vanbinnen goed geïsoleerd en hadden we een goed EPC.”

 

Gebruiksvriendelijk en esthetisch

 

Nadat een vijftal jaar geleden alle kamers gerenoveerd werden, besliste Van Severen om ook de buitengevel aan te pakken. De buitenmuur werd volledig geïsoleerd, de ramen werden vervangen, en tot slot zou de gevel er in de toekomst helemaal anders uitzien. Eén ding stond vast: het zou geen bakstenen gevel meer worden, vertelt Van Severen: “De Belg heeft een baksteen in de maag, maar ik niet. Ik ging dus op zoek naar een geschikt, gebruiksvriendelijk én esthetisch materiaal voor de gevelbekleding.”

 

Brede kleurenpallet

Het was uiteindelijk zijn vaste schrijnwerker, Luc Martens van Schrijnwerkerij Martens & Zoon, die Rockpanel Mineral Stones aanraadde. “We werken al jarenlang nauw samen, en ik vertrouw hem blindelings”, verduidelijkt Van Severen. “Bovendien sprak het materiaal me onmiddellijk aan. Vooral het brede kleurenpallet trok me over de streep: de keuzemogelijkheden op vlak van kleur en design waren vrijwel onbeperkt.”

Rockpanel Stones gevelpanelen zien eruit als steen en hebben dezelfde vuurbestendige eigenschappen, maar kunnen ook gebogen en gevormd worden. De panelen reageren niet op temperatuurverschillen of vocht en blijven gegarandeerd dimensiestabiel. Dit maakt smalle voegen mogelijk. Dankzij hun lage gewicht zijn Rockpanel Stones gevelpanelen bovendien heel gemakkelijk te verwerken.

 

Lichte, moderne kleur

Qua kleur koos Van Severen voor de uitvoering in ‘Mineral Chalk’. “Aanvankelijk had ik een voorkeur voor wit, maar ik vreesde dat dit in combinatie met zonlicht de bezoekers zou verblinden. Zwart trekt teveel warmte aan, en sowieso lag mijn voorkeur voor een lichte, moderne kleur. Zo ben ik bij Mineral Chalk uitgekomen. Vooral de grijze uitstraling kon me bekoren. Bovendien kwam Mineral Chalk het beste overeen met de witte ramen en het veelgebruikte zink.”

Een bijkomend voordeel was de eenvoudige verwerking. “De panelen waren vrij snel geplaatst, en zo kon ik natuurlijk besparen op werkuren. Ook de afwerking mag er zijn: er zijn geen vijzen te zien, de uitstraling is eenvoudig en strak”, aldus Van Severen.

 

Nog nooit moeten reinigen

Ook onderhoudsvriendelijkheid was een belangrijk criterium voor Van Severen. “Een hotel heeft te maken met bijzonder intensief gebruik, en dus moet het totaalplaatje kloppen. Dat was hier het geval. We hebben de panelen nog nooit moeten reinigen: ze zien er immers nog steeds uit als nieuw, en dat terwijl ze aan de zonnekant liggen.”

 

Contrast

Intussen is Van Severen in de wolken met de nieuwe gevelbekleding. “Vooral de combinatie tussen de klassieke architectuur van het historische pand en de moderniteit van de gevelpanelen bevalt me. Ook bij onze gasten zijn de reacties unaniem positief. Er hebben zelfs al verschillende toeristen geïnformeerd naar het materiaal dat we gebruikt hebben. Ik denk er zelfs over na om Rockpanel Stones ook voor mijn eigen woning te gebruiken”, besluit de tevreden zaakvoerder.

GERELATEERDE DOSSIERS