Doorzoek volledige site
15 september 2020

Zwarte elegantie voor strakke nieuwbouwwoning

Illustratie | Trespa
Illustratie | Trespa
Illustratie | Trespa
Illustratie | Trespa
Illustratie | Trespa
Illustratie | Trespa
Illustratie | Trespa
Nathalie Timmermans & Thomas Pieters Illustratie | Trespa

Vastbesloten om zich te vestigen in Halle, 10 kilometer ten zuiden van Brussel, stelden Thomas Pieters en Nathalie Timmermans zich een bijzonder doel: een nieuwbouwwoning realiseren die hun dromen in de praktijk bracht. Ze gingen uit van drie prioriteiten: een resoluut hedendaagse architectuur en interieurinrichting, energieprestatie conform de BEN-normen en een originele gevelbekleding, die gebaseerd is op het intrigerende samenspel tussen twee verschillende afwerkingen. 

“We wilden inspelen op de visuele dynamiek tussen een witte gevelpleister en een materiaal dat tegelijk complementair en contrasterend zou zijn”, legt Thomas Pieters uit. “Aanvankelijk hadden we een donkere houtbekleding voor ogen. Maar mijn broer, die ons had geadviseerd bij die keuze, stootte op een lawine aan problemen. Dat schrikte ons enorm af.” Nathalie Timmermans vervolgt: “We besloten het ontwerp van de woning toe te vertrouwen aan P2 Architecten, een bureau uit Gooik. Ze stelden ons een alternatief voor dat hen beter geschikt leek. Zo hebben we de Trespa® Meteon®-platen ontdekt. We waren meteen verkocht. We stelden het enorm op prijs dat de architecten ons uitstekend informeerden en adviseerden met betrekking tot de gevelbekleding en alle andere aspecten die ons project definieerden.”

De Trespa® Meteon®-gevelplaten zijn bijzonder kras-, slag- en stootvast, duurzaam en bestand tegen weer en wind. Ze bestaan uit HPL-compact materiaal (High Pressure Laminate) met een geïntegreerd oppervlak, dat vervaardigd wordt met de eigen EBC-technologie (Electron Beam Curing). Dit resulteert in een optimale kleurstabiliteit en een duurzame, coherente uitstraling.

 

Minimalistische elegantie accentueren

In het beginstadium van het project neigde het jonge koppel nog naar een houtlook, die aanleunde bij het initiële idee. Een homogene donkere tint bleek echter nog beter te passen bij de zwarte raamkaders, zeker omdat Thomas en Nathalie de minimalistische elegantie van het architecturale concept wilden accentueren. “Op de Trespa-website, waar je alle mogelijkheden kan visualiseren, selecteerden we verschillende Trespa® Meteon®-varianten en bestelden we de bijbehorende stalen. Toen we deze laatste ontvingen, trok Metropolis Black meteen onze aandacht”, aldus Nathalie. Metropolis Black maakt deel uit van de nieuwe Lumen-collectie. Trespa beschikt over drie verschillende varianten van dit model: Diffuse, Oblique en Specular. Elk van deze varianten speelt op geheel eigen wijze met het licht en staat op die manier garant voor een specifieke, verfijnde uitstraling. Thomas en Nathalie kozen voor de Diffuse-afwerking vanwege de diepe, donkere tint en de matte, licht gesatineerde look, die identiek is bij elke lichtintensiteit.

 

Duurzame esthetiek en flexibele toepassingsmogelijkheden

“Vier jaar na datum zijn we nog altijd even enthousiast over onze keuze”, zegt Thomas. “Sommige delen van de gevel worden overvloedig blootgesteld aan licht en zon, andere delen bevinden zich voortdurend in de schaduw. Toch is er geen enkel kleurverschil! Ik heb een staal bewaard van tijdens de plaatsing: het bewijst dat onze Trespa® Meteon®-gevelplaten de tand des tijds perfect doorstaan! Er is nog een tweede factor die een cruciale rol speelt: vuil kan zich niet vasthechten aan het gladde oppervlak. Het volstaat om onze gevels twee keer per jaar af te spuiten met lauw water om ze er weer als nieuw te laten uitzien.”

Nathalie stelt ook de veelzijdigheid van de gevelplaten sterk op prijs: “We hebben onze voordeur en garage eveneens bekleed met Trespa® Meteon®. Dat heeft zijn effect zeker niet gemist, want de gevel ziet er zo des te eleganter uit. Het versterkt de strakke, hedendaagse esthetiek die we vanaf het begin voor ogen hadden. Die flexibele toepassingsmogelijkheden zijn een belangrijk bijkomend voordeel van de Trespa® Meteon®-platen.”

 

Ecologisch verantwoord over de hele lijn

De resistentie en de duurzaamheid van de Trespa® Meteon®-platen beantwoorden perfect aan de voorwaarden met betrekking tot duurzame ontwikkeling. Dit komt boven op het ecologische karakter van het materiaal, een aspect dat Thomas Pieters zeker kan bekoren. “De platen bestaan tot 70 % uit natuurlijke vezels van plantaardige origine”, benadrukt hij. “Ze worden met andere woorden vervaardigd uit een hernieuwbare grondstof die bijdraagt tot de opslag van CO2 – twee uiterst positieve eigenschappen. Vergeet ook niet dat de Trespa® Meteon®-panelen, als onderdeel van de geventileerde gevels, bijdragen tot de energieprestatie van onze BEN-woning.”

Zowel de geventileerde geveldelen als de geveldelen die bepleisterd zijn, zijn aangevuld met een uiterst efficiënte buitengevelisolatie. In het eerste geval creëert de houten achterconstructie een luchtspouw die het vocht afvoert en de thermoregulatie ondersteunt. “We waren vastbesloten om te voldoen aan de BEN-normen”, vult Thomas aan. “Niet zonder reden, want zo konden we aanspraak maken op een vijfjarig belastingvoordeel. Het kwam er bijgevolg op aan de luchtdichtheid en de isolatiegraad van onze woning te optimaliseren. We hebben zelfs een blowerdoortest laten uitvoeren om zeker te zijn dat we effectief voldeden aan de vooropgestelde eisen.”

 

Klinkend succes

In tal van landen, waaronder België, kan Trespa rekenen op een uitgebreid netwerk van erkende verdelers, die over een grote productvoorraad beschikken. Ook aan ervaren plaatsers is in ons land geen gebrek. Nathalie Timmermans: “Onze architect bezorgde ons de contactgegevens van verschillende aannemers, maar dat was niet nodig, want er was iemand in onze eigen kennissenkring die de vereiste competenties bezat. Na rijp beraad hebben we hem de opdracht toevertrouwd, ook al had hij voordien nog geen ervaring met de plaatsing van een geventileerde gevel met Trespa® Meteon®-platen.”.

“Op de website Trespa.info wordt alles op een zeer heldere manier uitgelegd en de installatie bracht geen specifieke moeilijkheden met zich mee – ook niet wat het verzagen van de panelen op de werf betreft. Over het algemeen kunnen we ons project bestempelen als een klinkend succes”, besluit Thomas. “Het resultaat kon blijkbaar veel mensen bekoren, want nadat we verhuisd waren, werden we regelmatig geconsulteerd door toevallige passanten die gecharmeerd waren door de strakke, ingetogen uitstraling van de Trespa® Meteon® Lumen-platen. Missie geslaagd!” 

GERELATEERDE DOSSIERS