Doorzoek volledige site
15 september 2020

POOT architectuur te gast bij Archipel

Illustratie | Poot Architectuur

Sarah Poot (1978) runt sedert 2014 het bureau POOT architectuur. Het bureau bestaat uit een zevenkoppig team, waarbij elk teamlid zijn eigen kwaliteiten heeft binnen het functioneren van het bureau: scenografie, stedenbouw en stadsontwerp, participatiecoördinatie, interieurarchitectuur, … In de korte tijdspanne van zes jaar kent de projectenportefeuille van het bureau een divers gamma gaande van nieuwbouw en renovatie van particuliere projecten tot een aantal indrukwekkende publieke projecten. Reden genoeg voor Archipel om Sarah Poot uit te nodigen voor een lezing. Duid 24 september alvast met stip aan in je agenda. 

Sarah Poot maakt alledaagse architectuur, waarin we thuiskomen. Rationeel maar ook onbevangen.
Concepten en verwijzingen bevinden zich tussen de lijnen, zijn niet compulsief.
Architectuur moet nooit letterlijk zijn. Kwaliteit wordt gevormd in de coulissen. Onuitgesproken. Subtiel. De lezing gaat dieper in op de betekenissen achter het beeld, achter de afgewerkte foto.
Waar ontstaat schoonheid?

POOT architectuur was meermaals laureaat bij verschillende Open Oproepen (nieuw cultuurcentrum, renovatie van het gemeentehuis van Wingene, masterplan voor woonontwikkeling in Lint), evenals bij Winvorm (uitkijktoren in de Tuinen van Stene, renovatie van het Sint-Jans-Gasthuis in Lo-Reninge). Het bureau voerde diverse projecten uit voor AG Vespa in Antwerpen. In de lente werd het bureau aangesteld als architect voor de verbouwing en uitbreiding van de school H. PiusX in Antwerpen en deze zomer nog werd Poot architectuur samen met Dries Otten geselecteerd voor het ontwerpen van een serene afscheidsruimte voor de hoofdbegraafplaats in Kontich.

Sarah studeerde architectuur aan het Henry Van de Velde Instituut Antwerpen en liep nadien stage bij architect Joachim Walgrave. Na twee jaar ervaring bij Huiswerk architecten werkte Sarah gedurende acht jaar samen met Luc Roegiers. Sinds 2019 is zij vast lid van Gecoro Mortsel en doceert Sarah aan de faculteit architectuur van de KU Leuven – Campus Gent Sint Lucas.

In 2020 gaat het snel en bereiken heel wat projecten de sociale media en de pers en treedt het bureau internationaal naar buiten. Het project Sint-Jans Gasthuis uit Lo-Reninge werd opgenomen in het Jaarboek Architectuur 2020.

Op de website van Archipel kan je een greep uit het portfolio van POOT Architectuur ontdekken. 

De lezing vindt plaats op donderdag 24 september om 20 uur in Theaterzaal Ledeberg. Er zijn slechts 100 plaatsen beschikbaar dus snel zijn is de boodschap. Tickets reserveren kan hier