Doorzoek volledige site
15 september 2020

Mertens-architecten ontwerpt nieuwbouwproject Walque in the Park in centrum Leuven

Illustratie | Vercity
Illustratie | Vercity
Illustratie | Vercity
Illustratie | Vercity
Illustratie | Vercity
Illustratie | Vercity
Illustratie | Mertens-architecten

Onder de noemer Walque in the Park bouwt projectontwikkelaar Vercity een nieuwbouwproject in het centrum van Leuven, naar een ontwerp van Mertens-architecten. Het project omvat zeven eengezinswoningen, zes studio’s en een parkeergarage. De woningen zijn gelegen in een bebouwd binnengebied aan de Straatjesgang. Door twee woningen naar achteren te schuiven, wordt de toegang tot de achterliggende Tuin De Walque – waar het project naar vernoemd is - meer voelbaar gemaakt.
 

De eengezinswoningen zijn gelegen in het binnengebied en hebben elk een tuin en 3 of 4 slaapkamers. De ondergrondse garage biedt plaats voor 29 auto’s en is ook bereikbaar via de private berging van de woningen. Het blok met de studio’s is gelegen aan de Arnould Nobelstraat en via een dubbelhoge onderdoorgang biedt het toegang tot de Straatjesgang in het binnengebied.

De eengezinswoningen bestaan uit twee bouwlagen onder een hellend dak en hebben een kroonlijsthoogte gelijk aan die van de bestaande bebouwing in de Straatjesgang. De laatste twee woningen grenzend aan het park zijn naar achteren geschoven ten opzichte van de andere woningen zodat de toegang tot het park meer voelbaar wordt gemaakt vanuit de Straatjesgang. Het volume met de studio’s heeft zes bouwlagen en houdt rekening met het aanpalende gabarit aan de A. Nobelstraat.

 

Rustige uitstraling

De woningen zijn afgewerkt met witte gevelsteen en houten buitenschrijnwerk. De gevel heeft een rustige uitstraling maar is ook voldoende karakteristiek om zich te onderscheiden van de omliggende beluikwoningen. De woningen en studio’s hebben elk hun eigen buitenruimte en met het naastgelegen stadsparkje kunnen de bewoners steeds genieten van een groene omgeving in de binnenstad.

 

Grote bouwput

Gezien het bouwproject gelegen is in een bebouwde binnengebied, werd er voldoende aandacht besteed aan de realisatie van de grote bouwput in functie van de ondergrondse garage. Zo is combinatie van meerdere funderingstechnieken toegepast: onderschoeiingen, secanspalen en berlinewanden met en zonder verloren bekistingen.


Zonnepanelen

In de studio’s wordt een mechanisch ventilatiesysteem type C+ voorzien. In de woningen wordt een systeem C+ met smartzones geïnstalleerd. De bewoners van de woningen hebben de optie om zonnepanelen te voorzien. Uitgezonderd de terrassen, zijn zo goed als alle platte daken van het studioblok uitgevoerd met een groendak. 

GERELATEERDE DOSSIERS