Doorzoek volledige site
15 september 2020

Oud Administratief Centrum in Kortrijk ruimt plaats voor wooncomplex Felys

Illustratie | Groep Huyzentruyt
Illustratie | Groep Huyzentruyt
Illustratie | Groep Huyzentruyt
Illustratie | Groep Huyzentruyt

Het oude Administratief Centrum aan de IJzerkaai in Kortrijk, waar vroeger verschillende diensten van de federale overheid zaten, maakt in de komende maanden plaats voor een nieuw, modern wooncomplex vlak aan het water. ‘Felys’ biedt volgens ontwikkelaar Groep Huyzentruyt straks ruimte aan zes woningen en zeven appartementen met private tuinen en terrassen, een gemeenschappelijke groenzone, parkeergelegenheden en grote (fiets)bergruimtes. De ontwikkelaar nam voor dit project het Kortrijkse bureau Cnockaert Architecture & Urbanism onder de arm.

Het Buda-eiland, één van de oudste wijken tussen het noordelijke stadsdeel Overleie en het historische centrum van Kortrijk, is sinds de Leiewerken een belangrijke culturele ontmoetingsplek geworden waar jong en oud graag vertoeven. Sinds enige tijd komt er ook meer ruimte om er te gaan wonen. Zo maakt het oude Administratief Centrum straks plaats voor een gloednieuw woonproject dat vlak aan de oevers van de Leie komt te liggen.

“Het gaat hier om een bijzonder renovatieproject. Samen met coördinatiebureau B2ASC ontmantelen we het hoofdgebouw tot op de betonnen draagstructuren en nemen we ook het dak weg. De betonnen (tussen-)vloeren, kolommen en steunbalken blijven dus behouden. Op die basis maken we dan een nieuwe indeling. Daarnaast laten we ook de binnen- en buitenruimtes vlot in elkaar overvloeien, waardoor bewoners meer van het buitenleven kunnen profiteren. Want het zou zonde zijn om niet zoveel mogelijk te genieten van het fantastische uitzicht op het water”,  aldus Philippe Huyzentruyt, gedelegeerd bestuurder bij projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt

Met het project wordt een bestaande site opgewaardeerd. Elke woongelegenheid in het hoofdgebouw krijgt een mooie connectie met de Leie. De sloop van de voormalige archiefruimte zorgt voor een aangename en ideaal georiënteerde binnentuin. 

Concreet zal ‘Felys’ bestaan uit één aparte woning op de site, vijf stadswoningen met drie slaapkamers, en zeven appartementen met één tot drie slaapkamers. Die krijgen kwalitatieve buitenruimtes met private tuinen en terrassen en een gemeenschappelijke groenzone, 11 bovengrondse parkeerplaatsen en grote (fiets)bergruimtes. Grote raampartijen zorgen dan weer voor uitzicht op de Leie. De eerste twee bouwlagen, de bouwlagen waar de grondgebonden woningen zich situeren, worden opgevat als een massieve sokkel. De hoger gelegen bouwlagen, de niveaus waar de appartementen zich bevinden, wordt gekozen voor een lichte materialisatie door het gebruik van witte gevelbepleistering. Het project werd uitgetekend door het Kortrijkse architectenbureau Cnockaert Architecture & Urbanism.

Voor wie zich afvraagt waar de naam ‘Felys’ vandaan komt: die verwijst naar ijzer (Fe) en de Leie (Lys is Frans voor Leie). Het woord lijkt bovendien op het Spaanse ‘Feliz’, wat vrolijk betekent.

Als alles volgens plan verloopt, worden de eerste bewoners verwacht halfweg 2022.

GERELATEERDE DOSSIERS