Doorzoek volledige site
12 februari 2013 | JANNE VANNESTE

Showroom zonder centrale kolom op verzoek van Audi

Op vrijdag 8 februari werd de symbolische Meiboom geplaatst op het Delorge Business Park in Hasselt. Mathieu Gijbels bouwt het complex waarbinnen de concessies van Audi en Volkswagen gecombineerd worden met kantoorruimtes. Ma°Mu Architecten, die zelf zal intrekken in de kantoren, ontwierp de gebouwen in samenwerking met ingenieursbureau Encon.

Op vrijdag 8 februari werd de symbolische meiboom geplaatst op het Delorge Business Park in Hasselt. Mathieu Gijbels bouwt het complex waarbinnen de concessies van Audi en Volkswagen gecombineerd worden met kantoorruimtes. Ma°Mu Architecten, die zelf zal intrekken in de kantoren, ontwierp de gebouwen in samenwerking met ingenieursbureau Encon.

Twee tegenpolen in harmonie verenigd

De bouw ging in juni 2012 van start. De oplevering van het gehele project is gepland voor augustus 2013. Het Delorge Business Park bestaat uit twee gebouwen, elk met een grote toonzaal en bovenliggende kantoren. Met uitzondering van de gemeenschappelijke parkeerkelder, met een totale oppervlakte van 4.600 m², vormen de afzonderlijke gebouwen voor beide merken elkaars tegenpolen.

De architectuur van de Audi concessie zou de eigenheid van het merk moeten weergeven. Het Audi complex werd ontworpen volgens het ‘Terminalconcept’. De Audi terminal heeft een technologische en futuristische uitstraling met zijn gebogen vormen en geperforeerde aluminium gevelbekleding.

“Voor de showroom van Audi werd de vraag gesteld door de klant om geen kolom in het midden van de showroom te hebben. En daar zijn we in geslaagd. Het is een enorme overspanning die we hebben gemaakt met daar bovenop drie kantoorlagen die moeten gedragen worden. Het is iets om echt trots op te zijn.”, aldus een enthousiaste Mathi Gijbels. De vormgeving en materialisatie worden doorgetrokken in het ontwerp van de kantoren. De Audi toonzaal zal kunnen beschikken over een toonzaal van circa 400 m².
Het Volkswagen gebouw werd ontworpen volgens het modulaire concept, dat de identiteit van Volkswagen zou moeten uitdragen. De Volkswagen concessie oogt door zijn gelaagdheid en sober materiaalgebruik als een paviljoen. De gelaagdheid wordt gecreëerd door de verspringende niveaus die ten opzichte van elkaar geschakeerd zijn. Het concept van de diverse modules is ook verder doorgetrokken in de bovenliggende kantoorruimtes. Daar wordt een spanningsveld gecreëerd tussen de gesloten geveldelen en de grote, beglaasde vlakken. De auto’s van Volkswagen zullen worden uitgestald in een toonzaal van circa 1.000 m².

Het is de eerste keer in Europa dat Audi de combinatie van Audi en Volkswagen toonzalen met kantoren toestaat. De bovenliggende kantoorruimtes worden te koop of te huur aangeboden. Ma°Mu Architecten, Flexpoint, Motmans, Vanhavermaet en Grontmij nemen alvast hun intrek in die nieuwe kantoren van het complex. 

Op schema

Het bouwproces van Delorge Business Park wordt gekenmerkt door een unieke samenwerking tussen opdrachtgever, architecten en bouwheer vanaf het prille begin. Zo gaat de expertise en kennis van Mathieu Gijbels als garagebouwer mee in het project. Mathieu Gijbels zit qua planning nog steeds op schema. Eind januari werd de staalconstructie van de Audi concessie geplaatst. Midden februari gaat Mathieu Gijbels verder met de bouw van de Volkswagen toonzaal. De oplevering van het gehele project is gepland voor augustus dit jaar. Met 800 ton constructiestaal is het Delorge Business Park één van de grootste bouwprojecten dat Mathieu Gijbels dit jaar realiseert.

De bouwheer stelde het Genkse ingenieursbureau Encon aan om het energiezuinige karakter van het complex nauwlettend in de gaten te houden. Het E-peil komt lager uit dan vereist onder meer door het gebruik van super-isolerend glas met hoge lichttoetreding, het optimale gebruik van natuurlijk daglicht, de toepassing van zonnepanelen, de energierecuperatie van de ventilatie en de koeling/verwarming door het gebruik van een gascondensatieketel met warmtepomp en het gebruik van regenwater waar mogelijk.


 


Nico Mullens van Ma°Mu Architecten geeft een woordje uitleg bij de uitwerking van het concept van het Delorge Business Park

Mathi Gijbels van NV Mathieu Gijbels vertelt kort over de architectuur en de unieke samenwerking bij het ontwerp- en bouwproces van het Delorge Business Park.