Doorzoek volledige site
03 maart 2013 | JANNES ZWAENEPOEL

Renovatieblog Gijbels: Total Make Over

Op de renovatieblog van Gijbels vertelt Joël Melaerts ons deze keer wat de valkuilen zijn bij een totale renovatie. Hij haalt het belang van teamwerk aan en de grote voldoening dat het werk geeft.
Op de renovatieblog van Gijbels vertelt Joël Melaerts ons deze keer wat de valkuilen zijn bij een totale renovatie. Hij haalt het belang van teamwerk aan en de grote voldoening dat het werk geeft.

Ik heb het eerder in deze renovatie blog al gehad over een gevelrenovatie, over optoppen en over een interne renovatie. Als één van deze drie types van renovatie een afdoend antwoord biedt op het specifieke probleem waar jouw bedrijf mee kampt, des te beter. En in bepaalde cases zal dat ook het geval zijn. Vaak zal het echter niet een kwestie van ‘of… of’ maar wel een kwestie van ‘en… en’ zijn, en soms zal zelfs een ‘total make over’ zich opdringen. Als het gebouw zich in een te bedenkelijke staat bevindt, kan het nodig zijn om nog een stap verder te gaan en alles af te breken en van nul te beginnen. In bepaalde gevallen zal dat wellicht de beste oplossing zijn, maar als de basisstructuur nog bruikbaar is, vinden wij het zonde om weg te doen wat nog goed is. Laat ons er dus van uit gaan dat een sloop voor jouw gebouw niet aan de orde is.

Hoe pak je dan een totale make over aan? En is het nodig om dat in één keer te doen of kan je het ook gefaseerd aanpakken?

De ervaring leert ons telkens opnieuw dat een gefaseerde aanpak bij een total make over project absoluut geen aanrader is. Als jouw gevel echt geen uitstraling meer heeft, als het niet snor zit met de workflow en de indeling van de ruimtes, en als je te weinig plaats hebt, tracht dan geen afzonderlijke brandjes te blussen door elk probleem apart aan te pakken. Elke ingreep heeft consequenties voor de andere en kan je ook ernstige beperkingen opleggen. Pak je bijvoorbeeld de gevel aan, dan zal je ook aanpassingen moeten doen aan je dak en vice versa. Verander je de functie van het gebouw, dan gelden er weer andere brandvoorschriften en zo kunnen we nog tientallen voorbeelden aanhalen..Geloof me, de grootste fout die je kan maken, is de dingen los van elkaar te zien. Een ‘masterplan’ dat je op weg zet naar een integrale oplossing waarbij alle stukjes mooi in elkaar passen is een absolute must.

Uit ervaring weten we dat je komt tot een goedkopere, snellere, betere en mooiere oplossing als je alles benadert vanuit één integrale visie. Door dingen op te splitsen ga je onnodig tijd verliezen, ga je onnodige uitgaven moeten doen en zal je je vaak tevreden moeten stellen met minder fraaie oplossingen.

Zeker voor dergelijke make overs is het van belang dat je in zee gaat met betrouwbare partners die het klappen van de zweep kennen. Ook in de keuze van je (onder)aannemers doe je er goed aan om alles als één geheel te zien en geen onnodige opsplitsingen te maken. Hoe meer je alles versnippert onder meerdere partijen, hoe minder elke partij zich verantwoordelijk zal voelen over jouw project en hoe groter de kans dat ze bij problemen de zwarte piet naar elkaar zullen doorschuiven. Veel interessanter is het om van in het begin een bouwteam te vormen met de ontwerper en de renovatiespecialist om samen op zoek te gaan naar de beste oplossing om zo te komen tot de best mogelijke totaaloplossing.

De arbeidsvreugde onder alle partijen is navenant. Als je op onze website kijkt naar de make overs die we gerealiseerd hebben voor Vanderborght in Rotselaar en Lana in Herstal, begrijp je meteen welke knappe resultaten je kan boeken met een total make over.

Het eindresultaat mag er zijn, maar dat heeft wel bloed, zweet en tranen gekost. Voor het project van Vanderborght in Rotselaar herinner ik me nog goed hoe we ervoor moesten zorgen dat de woning op de vierde verdieping bewoonbaar moest blijven tijdens de werken. Dat is zonder meer een van de belangrijkste en moeilijkste aandachtspunten bij een verbouwing: hoe zorg je er tijdens de afbraak- en renovatiewerken voor dat wat behouden moet blijven volledig intact blijft. In dit concrete geval hebben we de woning die zich toch op 11 à 12 meter hoogte bevond, volledig moeten onderstutten. Geen sinecure. En zolang die stutten er stonden was het quasi onmogelijk om de dakwerken uit te voeren. Op zo’n momenten besef je hoe belangrijk het is om te kunnen terugvallen op renovatiespecialisten in je team die dankzij hun ervaring en knowhow op de proppen komen met de beste oplossingen.

    
Voor en NaNo guts no glory! Hoe groter de uitdaging, hoe meer eer je er uit kan halen. Als je de na-foto’s van een project als Vandenborght bekijkt, kan je haast niet geloven dat daar enkele jaren eerder het aftands gebouw stond dat te zien is op de voor-foto. Als je de foto’s naast elkaar ziet, besef ik weer wat voor een boeiende job wij hebben als renovatiespecialist. Meer arbeidsvreugde is moeilijk denkbaar.


Overgenomen van renovatieblog Gijbels.