Doorzoek volledige site
17 september 2020

Gevelrestauratie voor winkelpand centrum Gent

Illustratie | © domus arte
Illustratie | © domus arte
Illustratie | © domus arte

Vorige zomer kreeg mevrouw De Pourcq, eigenares van een historisch winkelpand in het Gentse stadscentrum, telefoon van de ontstemde gerante. Een klant werd bij het buitengaan verrast door een vallende baksteen die haar nét niet raakte. Een dringende oplossing drong zich op.

“Ik was erg geschrokken”, vertelt De Pourcq. “Stel je voor dat die klant geraakt was. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben. De hoge gevel zag er langs buiten prima uit maar blijkbaar was dat gezichtsbedrog. Mijn dakwerker verwees me door naar domus arte als specialisten in klassieke gevels. Goede bedrijven weten meestal waar de andere goede professionals zitten, en GanDak had al met domus arte samengewerkt. Dat gaf me gemoedsrust.”

 

Snelle afspraak

“Nadat ik het probleem had uitgelegd aan de telefoon, kreeg ik meteen een afspraak. In het drukbezochte centrum heb je een toelating nodig om een gevel te inspecteren met een hoogwerker. Gelukkig verliep de aanvraag bij de stad Gent vlot. Koen van domus arte kwam diezelfde week nog langs. De losse stenen werden alvast verwijderd om ongelukken te voorkomen.”

 

Onaangename verrassing

“Toen de ploeg van domus arte aan de werkzaamheden begon, kwamen er verschillende verborgen gebreken aan het licht. Projectleider Chantal heeft me toen voorgesteld om zelf een kijkje te nemen vanop de stelling. Dat heb ik gedaan. Ik ben met knikkende knieën tot onder de kroonlijst geklommen”, lacht De Pourcq. “Ik schrok van wat ik daar zag. Er was verrotting tot in de diepe lagen, het smeedijzer was kapot en bakstenen kwamen los door jarenlange blootstelling aan de weerselementen.”

 

Oplossing voor de lange termijn

“domus arte is heel eerlijk geweest. Ofwel konden ze de gaten vullen en alles terug bepleisteren en schilderen, maar dan zouden de problemen een viertal jaar later terug opduiken. Dat wou ik niet, dus heb ik gekozen voor een grondige restauratie. Dat dreef het investeringsbedrag natuurlijk omhoog, maar ik had met eigen ogen gezien hoe ernstig de situatie was.”

 

Grondige restauratie

Het team van domus arte stroopte de mouwen op voor een grondige totaalrestauratie. De smeedijzeren balkons werden in de ateliers gerestaureerd. De ijzeren pilaren werden geschuurd, met antiroest behandeld en geverfd. De houten kroonlijst werd volledig hersteld om het authentieke karakter te behouden en de gevel werd op enkele plaatsen opnieuw opgemetseld. Het geheel werd bepleisterd en geschilderd. De natuurstenen gevelbekleding werd zorgvuldig gereinigd.

 

Historisch centrum

Omdat het pand in het historische centrum van Gent ligt, moet een gevelrestauratie een aantal regels volgen. Zo zijn er maar een paar RAL-kleuren waaruit je kan kiezen. “Dat was voor mij geen bezwaar want ik wou het historische uitzicht van het pand zeker bewaren”, vertelt De Pourcq. “We hebben gekozen voor een zacht gebroken wit, de originele gevelkleur, en groenzwart voor het smeedijzer. De CEO van Caroline Biss kwam ook al een kijkje nemen en was erg tevreden met het resultaat.”

 

Proper werk

“De communicatie met domus arte en de opvolging verliepen prima. Als ik belde of mailde, kreeg ik meteen antwoord en ik de projectleider stuurde me regelmatig foto’s. De ploeg werkte ook bijzonder netjes, met respect voor de klanten van de winkel. Er waren vangnetten om puin op te vangen en de stoep werd elke avond schoongeveegd.”

GERELATEERDE DOSSIERS