Doorzoek volledige site
17 september 2020

Madurodam voor waterwetenschappers

Illustratie | © Goede Speelprojecten
Illustratie | © Goede Speelprojecten

Ontdekstation013 is een mooie, oude fabriekshal in de Spoorzone in Tilburg waar vroeger de treinen werden gerepareerd. En waar nu kinderen en jongeren vanaf 4 jaar via allerlei workshops en programma’s hun talenten kunnen ontdekken op het gebied van techniek en wetenschap. Met sinds kort een WaterSpeeltuin, waarin kinderen en jongeren op ontdekking kunnen gaan. Door afwisselende programma’s kunnen ze veel te weten komen over water, waterkracht, opwaartse kracht, wateropslag,... 

Volgens Thomas Michielsen, educatiemedewerker en een zeer enthousiast jongmens, maakt het dan niet meer uit of je groot of klein bent, want dan gaan de remmen los. En het moet vooral leuk zijn. Maar ook technisch? Zeker weten. En een directe, volledige uitleg? Zeker niet. Experimenteren, proberen, vallen en weer opstaan en zo al ontdekkend leren. Op deze manier kun je wetenschap & techniek interessant maken voor alle kinderen door het te benaderen vanuit verschillende belevingswerelden. 

Ook is er in de buitenruimte meer en meer plaats gemaakt voor groen. Wereldwijde studies tonen aan dat kinderen beter tot leren komen in een groene omgeving. Daarbij zorgt ontharding voor een aangenamere en koelere leefomgeving, voor een betere bodemkwaliteit, minder wateroverlast en meer ruimte voor water, voedselproductie en een betere luchtkwaliteit.

Door samenwerking te zoeken met lokale/regionale bedrijven kwam Ontdekstation013 ook in contact met Goede Speelprojecten, een internationaal bedrijf op het gebied van ontwerp en realisatie van speel-, sport- en ontmoetingsplekken. “Spelen, het zit in onze natuur” is het motto van dit bedrijf, dat kwalitatief hoogwaardige en duurzame speel- en sportobjecten levert. Ook in dit project werd de expertise van Goede Speelprojecten uitgebreid toegepast.

In de week van het water, van 10 – 25 oktober 2020, wordt de waterspeelplek officieel geopend en worden er verschillende activiteiten georganiseerd.

Bekijk ook deze video.

GERELATEERDE DOSSIERS