Doorzoek volledige site
17 september 2020

Provinciehuis Boeverbos in Brugge gaat voor groendak

Illustratie | © Derbigum
Illustratie | © Derbigum

Het parabolisch dak van het bestuursgebouw van Provinciehuis Boeverbos in Brugge is voortaan bedekt met een ecologisch lichtgewicht groendak. De provincie West-Vlaanderen toont daarmee de ambitie om het eigen patrimonium duurzaam te maken en op die manier de klimaatdoelstellingen na te streven. De waterdichting van het gebouw wordt gegarandeerd door VAEPLAN van Derbigum®.

Het zinken dak van het Boeverbos, het huis van de provincie West-Vlaanderen, bleek na een grondige inspectie toe aan renovatie. “Sinds 1999, het jaar waarin het gebouw in gebruik werd genomen, waren er heel veel kosten en herstellingen aan het gebouw”, zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen. Omdat het zinken dak niet voldeed aan de verwachte levensduur nam het bestuur de beslissing om een ander daktype te installeren. De provincie wil duurzaam en innovatief bouwen stimuleren en opteerde daarom voor de plaatsing van een kunststof dakbedekking in combinatie met een lichtgewicht groendak. De renovatie van het dak werd gerealiseerd door partners Knauf, Sita Bauelemente en Derbigum.

 

Parabolisch dak

De grote uitdaging binnen het Boeverbos-project was de vorm van het dak, dat parabolisch is. VAEPLAN, het synthetische membraan van hoge kwaliteit voor 35 jaar goede en trouwe dienst, bleek de perfecte oplossing. VAEPLAN is op zichzelf wortelwerend en de flexibiliteit van het membraan blijft op lange termijn behouden door de permanente soepelheid. Het afschuivingsprobleem werd opgelost door het gebruik van VAEFIX. VAEFIX bestaat uit een kunststofprofiel met een geïntegreerde aluminiumstaaf. Alle bovenliggende constructies kunnen mechanisch bevestigd worden in deze aluminiumstaaf. In het Boeverbos-project zorgt het profiel ervoor dat de vegetatie ondanks de helling goed op zijn plaats blijft.

Christoph Lecointre, Project Manager bij Derbigum: “Binnen Derbigum werken wij eigenlijk op twee pistes. Enerzijds heb je het bitumineuze verhaal, waar wij als fabrikant van dakbedekkingen oude dakbanen kunnen recycleren en hergebruiken in nieuwe dakbanen. Anderzijds heb je het VAEPLAN-verhaal, waar we wel kunnen recycleren, maar de oude dakbanen niet kunnen hergebruiken in nieuwe. Dus wat daar vooral van belang is, is de lange levensduur van het materiaal.”

“Een dak waterdicht maken voor een groendak is geen enkel probleem. We zijn wortelwerend, we kunnen het groendak er gewoon bovenop gaan plaatsen. Maar alles moet op zijn plaats blijven zitten, en daar is eigenlijk het systeem met de VAEFIX-profielen de perfecte oplossing voor gebleken. Het specifieke aan de VAEPLAN is eigenlijk de langdurige soepelheid die behouden blijft, omdat we werken met een vaste weekmaker. Het blijft soepel over zijn volledige levensduur, waar wij verwachten dat het tot 30-35 jaar kan meegaan.”

 

Urbanscape-systeem

Het Boeverbos-dak had reeds een goede basis. Op het dak lag er een bestaande FOAMGLAS®-isolatie, dat een stevige hoeksteen vormde om de dakbedekking op aan te brengen. De provincie West-Vlaanderen koos ervoor om de bestaande toplaag van het dak te vervangen door een lichtgewicht groendak. “Uniek aan deze oplossing is dat het substraat met zijn maximale gewicht van 55 kilogram ultralicht is en toch meer dan 36 liter per vierkante meter aan water kan bufferen. Het voordeel daarvan is dat je het kunt plaatsen op zeer lichte structuren, waar zware gewichten niet van toepassing zijn”, vertelt Michel Van Den Haute, Technisch Commercieel Afgevaardigde bij Knauf.

Het ‘Urbanscape-systeem’ werd bovenop de wortelwerende VAEPLAN-dakbedekking gebouwd met als onderste laag een dun en licht drainagesysteem. Daarbovenop werd het substraat, vier centimeter rotswol, geplaatst. Op het substraat werd dan ten slotte de sedum-mix geplant.

Om het gebouw er esthetisch goed te laten uitzien, werd de kopse kant afgewerkt met VAELIST. Het geëxtrudeerd soepel profiel is bedoeld om een afgewerkt VAEPLAN-dak het esthetische uitzicht van een metalen dak te geven. Ook het tussenblok van het gebouw is ondertussen al gerenoveerd met VAEPLAN. De plaatsing van de kunststof dakbedekking in combinatie met het lichtgewicht groendak werd gerealiseerd door Zolderse Dakprojecten (ZDP).

De keuze voor de combinatie van de kunststof dakbedekking en een groendak biedt heel wat voordelen. Zo verdubbelt de levensduur van de kunststoffen dakhuid door het groendak. Het groendak beschermt ook tegen mechanische schade, thermische schokken en UV-straling. Bovendien heeft het dak ook een hoge brandweerstand en neemt het water op zodat het rioleringsstelsel minder belast wordt. Het opgevangen water wordt teruggegeven aan de natuur. Ten slotte vermindert het dak de stedelijke opwarming, draagt het bij tot schonere lucht door de absorptie van vervuilende deeltjes en is er een reductie van CO2-uitstoot.

 

Groendak met eigen ecosysteem

Het ecologische dak van het Boeverbos vormt met zijn oppervlakte van meer dan 700 m² een heel ecosysteem. De vegetatie bestaat uit een mengeling van een tiental sedums. Dat is een soort vetplant. Deze plantjes slaan water op in hun bladeren en zijn hierdoor uitermate geschikt voor verschillende klimaten. Zeldzame insectensoorten gedijen goed en de planten voorzien voedsel voor onder andere bijen en vlinders.

Christoph Lecointre: “Een trend die wij vandaag zien, is dat de bouwheer steeds veeleisender wordt. Hij gaat zich informeren op het internet over alles wat aanwezig is op de markt en hij wordt ook veeleisend over de toepassingen van zijn dak. We zien ook dat het bouwvolume vermindert, dus alles moet gebruikt kunnen worden. Dan gaan er aan het dak ook functies gegeven worden.”

GERELATEERDE DOSSIERS