Doorzoek volledige site
17 september 2020

Slimme en duurzame verlichting op zonne-energie

Illustratie | © Schréder

Langs de Mandel in Roeselare ligt een pad dat heel populair is bij fietsers, wandelaars en mensen die naar het aangrenzende sportcentrum gaan. De stad Roeselare en de provincie West-Vlaanderen besloten om de verouderde verlichting van het wandel- en fietspad te vervangen. De verlichting was er nog een van de oude generatie. Het verbruikte enorm veel energie en zorgde voor een hoge CO2-uitstoot. Het stads- en provinciebestuur besloot daarom om het te vervangen door dynamische LED-verlichting op zonne-energie. Hun vraag: verlichting met energiezuinige ledarmaturen voorzien van een detectiesysteem dat de verlichting alleen laat branden als het nodig is en tegelijk de veiligheid van de gebruikers garandeert.

De keuze viel op 23 TECEO S – 16 LEDs armaturen met een energieverbruik van 14 watt/armatuur. De armaturen zijn gekoppeld aan PIR-detectoren en het OWLET-systeem voor beheer op afstand.

 

Alleen verlichten waar en wanneer nodig

Van zonsondergang tot 23.00 uur ’s avonds en van 5.00 uur ’s morgens tot zonsopgang worden de verlichting met 80% gedimd. Wanneer de sensoren een voetganger of fietser detecteren, begint de verlichting over een lengte van 100 meter op volle sterkte te branden. Daarna volgen ze het traject van de gebruiker.

Na 23.00 uur branden alleen de armaturen aan het begin van het pad op 20% van hun sterkte om de gebruikers veilig te oriënteren. Alle andere armaturen zijn gedoofd. De volledige verlichting begint pas opnieuw te branden wanneer een sensor een gebruiker detecteert. Zo garandeert het systeem de veiligheid van de gebruikers en verkleint het de impact op de fauna en flora langs de Mandel.

 

Verlichtingssysteem op zonne-energie

Het project is een voorbeeld van duurzaam beheer. Dankzij de zonnepanelen die op het dak van Expo Roeselare zijn geïnstalleerd, werkt de installatie volledig op zonne-energie. De energie wordt opgeslagen in batterijen die het systeem zelfs tijdens lange winternachten van stroom voorzien.

Het project werd gerealiseerd in het kader van het Europees Interreg 2 Zeeën-project Smart Light Concepts (SLIC).

Het doel van het project: experimenteren met innovatieve verlichtingssystemen die de CO2-uitstoot en energiekosten verminderen. Dynamische openbare verlichting is daar een onderdeel van, maar ook Smart City-toepassingen waarbij verlichting een hulpbron kan zijn, zoals maatregelen om de luchtverontreiniging en het geluidsniveau op straat te verminderen.

Met dit experiment, dat ook is gerealiseerd in 4 andere Europese landen, wil het project aantonen dat efficiënte openbare verlichting toelaat om de CO2-uitstoot te verminderen. Het wil zo andere gemeenten en instellingen overtuigen om in deze nieuwe technologieën te investeren. Bovendien analyseert het project ook of er een verband is tussen verlichting en het onveiligheidsgevoel dat veroorzaakt wordt door het verkeer en de criminaliteit.

Met dit innovatieve project dat uniek is in Vlaanderen laten de stad Roeselare en de provincie West-Vlaanderen zien dat openbare verlichting uitgerust met de nieuwste technologieën toelaat om de CO2-uitstoot en de elektriciteitsfactuur te verminderen en tegelijk de veiligheid van de gebruikers te verzekeren met respect voor het milieu.

GERELATEERDE DOSSIERS