Doorzoek volledige site
21 september 2020

Stramien transformeert kantoorgebouw op Antwerpse Rijnpoortvest tot hedendaags woonproject

Illustratie | Stramien
Illustratie | Stramien
Illustratie | Stramien
Illustratie | Stramien
Illustratie | Stramien
Illustratie | Stramien
Illustratie | Stramien
Origineel gebouw Illustratie | Stramien

In Antwerpen is Democo momenteel hard aan het werk aan de transformatie van het kantoorgebouw op de hoek van de Rijnpoortvest en de Stijfselrui. Het afgeleefde gebouw wordt volledig omgebouwd tot woonproject met 110 compacte woonunits, drie winkels, kantoorruimte en een grote gedeelde daktuin. De bestaande draagstructuur in beton werd hiervoor ontmanteld én behouden. Het ontwerp is van de hand van Stramien. Voor de studies van de technieken, de akoestiek en de stabiliteit ging Stramien in zee met respectievelijk MACOBO-STABO, VK Engineering en Atlas Engineering

De architectuur op de Antwerpse Leien en de Ankerrui wordt bepaald door een grote variatie in geleding en hoogteverschillen. Deze kenmerken zet Stramien verder in het nieuwe ontwerp. Door het bouwvolume subtiel op te delen in verschillende architecturale varianten past het gebouw beter in zijn omgeving. Er onderscheiden zich drie volumes: een centraal hoger volume en twee lagere volumes die aansluiting zoeken bij de schaal en de typologie van de aanpalende burgerhuizen. Door de verspringende volumes ontstaat er een geveldynamiek die de oriëntatie van dit alzijdig gebouw ten goede komt. Op de daken is er plaats voor ruime dakterrassen. Het huidige gebouw heeft een zeer lange doorlopende plint. Door deze plint visueel op te trekken tot boven de eerste verdieping wordt het gebouw veel ranker. De subtiele variatie in gevelgeleding en architecturaal detail accentueert de verschillende volumes in het gebouw. Een spel van horizontale borstweringen en verticale lijnen zorgt voor een stedelijke verticale architectuur.


Alzijdig gebouw

Door met verspringende volumes te werken genereert Stramien een alzijdig gebouw met vergezichten tot aan de Schelde. De appartementen die aan de achtergevel gelegen zijn krijgen ruime terrassen die ook zorgen voor voldoende schaduw op de (zuid)gevel. De gevels aan de noodzijde (kant Rijnpoortvest) worden opengewerkt met grote verdiepingshoge raampartijen die zorgen voor maximale lichttoetreding. Aan deze zijde wordt het gebouw verfijnd met een variatie aan Franse balkons en doorlopende balustrades. Ook op de daken komen ruime dakterrassen en op het dak boven de bestaande parkeergarage wordt een zeer grote groene daktuin aangelegd. Deze tuin is toegankelijk voor alle bewoners en vormt een groene en rustige oase midden in de stad.
 

Variaties in kleur en textuur

In het materiaalgebruik onderscheiden de verschillende volumes zich door variaties in kleur en textuur. De gevels in witgekleurd zichtbeton accentueren het hogere volume. Dit zorgt voor een mooie reflectie van de noordgerichte gevel.
Het bouwdeel in de Stijfselrui wordt uitgevoerd met een combinatie van gele genuanceerde baksteen en beton en zoekt aansluiting bij de typische architectuur van de burgerwoning uit de 19e eeuw.
Aan de Rijnpoortvest worden de gevels opgetrokken in wit genuanceerde baksteen met architecturale elementen en detailleringen in wit beton. Een uitgekiend ‘spel’ van betonnen balkons, kroonlijsten, lintelen en balustrades zorgt voor een subtiele verfijning en variatie.
 

Betonnen draagstructuur behouden

Het leegstaande kantoorgebouw heeft een bouwdiepte van 20 meter. De in de jaren ’70 zeer innovatieve maar weinig flexibele draagstructuur van betonnen vloerplaten met nagespannen strengenwapening maakte het niet mogelijk om insnijdingen in de vloerplaten te maken. De wapeningsstrengen lopen immers ononderbroken door doorheen de platen en deze onderbreken zou de hele plaat verzwakken. De bestaande stijgpunten van het gebouw blijven hierdoor behouden en worden met elkaar verbonden door een doorlopende circulatiegang waaraan de appartementen gekoppeld liggen. Dit is bepalend voor het ontwerp en de indeling van het gebouw.
 

Energievoorziening

Door de buitenschil te vernieuwen kan Stramien zeer doorgedreven isoleren en luchtdicht bouwen. Er is gekozen voor een centraal verwarmingssysteem, dit is energetisch de meest verantwoorde keuze. De daken worden voorzien van PV-panelen en de overstekende terrassen gaan overmatige opwarming door de zon tegen. De groene daktuin zal zorgen voor de natuurlijke en noodzakelijke verkoeling ’s zomers.

GERELATEERDE DOSSIERS