Doorzoek volledige site
22 september 2020

Klara maakt videoreeks over modernistische architecten

Woning ontworpen door Lucien Engels Illustratie | Wikimedia Commons / Kevin.damoiseau.vives

Televisiemaker Vincent Verelst is bezeten door modernistische architectuur. In de negendelige online videoreeks De Modernisten gaat hij op zoek naar wat de architecten dreef. Vincent bezoekt privéwoningen van onze belangrijkste modernistische architecten die elk op hun manier een invulling gaven aan de moderne architectuur.

In het begin van de 20e eeuw ligt de geboorte van modernistische architectuur. Le Corbusier, Mies van der Rohe, Walter Gropius: het zijn namen die algauw de wereld veroveren. Maar ook hier verrezen er, tussen de Belgische zadeldaken, stilaan modernistische woningen met internationale allure. Van de hand van briljante architecten als Willy Van Der Meeren, Lucien Engels, Renaat Braem en Peter Callebout.

De huidige bewoners van de woningen nemen Vincent mee in de woning. Jos Vandenbreeden, directeur van het Sint-Lukasarchief in Brussel, vult het verhaal verder aan. Negen afleveringen lang probeert Vincent samen met de bewoners en Jos Vandenbreeden te achterhalen waar deze Belgische modernisten zich tegen afzetten, maar vooral waar ze hun inspiratie haalden.

De Modernisten is een online Klara-reeks gemaakt door Vincent Verelst, Steffen Verpoorten, Kris Van de Voorde en Isa Tubbax. Ze is sinds 31 augustus te zien op klara.be en VRT NU