Doorzoek volledige site
24 september 2020

Studententoren van Archipl Architecten, de hoogste van Vlaanderen, geopend in Gent

Illustratie | Archipl Architecten
Illustratie | Archipl Architecten
Illustratie | Archipl Architecten

In Gent is zopas Bro Upkot geopend, met zijn 60 meter hoogte een van de hoogste gebouwen van de stad. Het project voor bouwheer Upgrade Estate omvat 311 kamers voor studentenhuisvesting en een coachwoning. Met zijn 19 bouwlagen vormt het gebouw een landmark in de groene omgeving van campus De Deyne langs de rand van Gent. Bij het ontwerp heeft Archipl Architecten sterk ingezet op het verzoenen van het inherent repetitieve karakter van een torengebouw met een flexibele indeling en een uniek, gevarieerd gevelontwerp. 

Ver doorgedreven prefabricatie is zowel vanuit economisch oogpunt als vanuit kwalitatief standpunt een must bij dergelijke gebouwen. Zo worden bijvoorbeeld de ruwbouw betonwanden met volledig lucht- en waterdicht afgewerkte ramen op de werf geleverd en worden de badkamers als compleet afgewerkte gehelen tijdens de ruwbouw op de verdiepingen geplaatst. 

Het gebouw is een balkvormig volume met naar buiten toe geknikte langse gevels. Een centrale gang verbindt de twee trappenkokers op de kopse kanten met de centraal gelegen liftkokers. Verder wordt het gebouw flexibel ingedeeld in een variatie aan studentekamers, leefkeukens, studiecafés, fitnessruimte, gaming room... waarbij leefbaarheid en comfort van de gebruiker centraal staat. 


Dynamische gevel

De gevels zijn bekleed met 3D-geplooide verdiepingshoge cassettes uit geanodiseerde aluminium composietbeplating. Met een beperkt aantal verschillende elementen wordt door een quasi willekeurige ritmiek van de gevelelementen en raamopeningen een visueel kwalitatieve gevel ontworpen. De geknikte vorm van de cassettes gecombineerd met het licht reflecterende effect van geanodiseerd aluminium maken van het gebouw een dynamisch element dat zich continu aanpast aan zijn omgeving. De verticale, grillig lopende nerven die zo ontstaan in de gevels, doen denken aan de groeven van een sterk uitvergroot stuk boomschors. 

GERELATEERDE DOSSIERS