Doorzoek volledige site
28 september 2020

Boydens engineering neemt afscheid van oprichter Raymond Boydens

Illustratie | boydens engineering

Op vrijdagochtend 25 september is ingenieur Raymond Boydens in Brugge overleden, op de gezegende leeftijd van 88 jaar, maar desondanks onverwacht. Dat melden zijn familie en de werknemers van het bedrijf. In 1961 zag zijn ingenieursbureau - Studiebureau R. Boydens - het levenslicht, en de gedreven en dynamische ingenieur bouwde een indrukwekkend palmares uit.

Raymond Boydens nam uitdagende technische opdrachten aan en tekende voor bijzondere projecten als het Dolfinarium te Brugge, de eerste zeewaterzwembaden aan onze kust, warmtepompsystemen met oppervlaktewater tijdens de oliecrisis, sportinfrastructuur zoals de wielerpiste te Gent, installaties voor vele kerken, kloosters, verzorgingstehuizen, vakantiecentra (waaronder Zon en Zee te Westende met eigen pyrolyse verbrandingsoven en een warmtenet avant la lettre), en woon- en kantoorgebouwen.

Talloze architecturale gebouwen in Vlaanderen etaleren zijn technische creativiteit. Hij werkte immers graag met jonge getalenteerde architecten, waaronder Stéphane Beel, Robbrecht & Daem, Marie-José Van Hee en hun tijdsgenoten. Integratie in architectuur werd een inherent deel van zijn ontwerpuitdaging, bovenop de technische uitwerking van nieuwe en minder milieubelastende technologieën.

Zijn eerste ervaringen deed hij op in Keulen als projectingenieur, en met de daar opgebouwde ‘Grundlichkeit’ volgde een traject bij de gebouwendienst van het Bisdom Brugge en daaropvolgend de opstart van zijn eigen zaak, samen met zijn echtgenote Hannelore die hij in Keulen had leren kennen.

Hij nam steeds zelf de projecten ter harte, samen met een handvol trouwe medewerkers, maar gaf zijn bezieling door aan zijn zonen Dirk en Wim Boydens. Die bouwden zijn ingenieursbureau fors verder uit tot wat het nu nationaal en internationaal betekent, met de insteek van hun vader en grondlegger voor ogen:

Als ingenieur uitdagingen aangaan gedreven door waarden. Energie en techniek inzetten in gebouwen voor het welzijn van de mens, in alle opzichten in evenwicht met en respect voor de natuurlijke leefomgeving.

Raymond Boydens was een bijzonder aangenaam en inspirerend man om mee samen te werken, en samen te leven.