Doorzoek volledige site
01 oktober 2020 | WOUTER POLSPOEL

BC materials gelauwerd op World Circular Economy Forum 2020

Voor Usquare, de transformatie van de oude rijkswachtkazernes in Elsene naar leslokalen voor de VUB en ULB, ontwierp BC materials een akoestische leempleister op basis van uitgegraven grond. Illustratie | Sander Lambrix

Op het World Circular Economy Forum 2020, dat doorging op 29 en 30 september, is de Brusselse start-up BC materials gelauwerd als wereldwijd voorbeeldige praktijk. Het Forum, dat dit jaar online doorging omwille van COVID-19, stond deze keer in het teken van economisch herstel op basis van circulaire principes. BC materials transformeert uitgegraven grond van werven in circulaire bouwmaterialen zoals leempleisters, leemstenen en stampleem. De twee jaar oude start-up won eerder dit jaar in België ook al de Pioneer Award op de Belgian Building Awards op Batibouw. Naar aanleiding van de BBA-award kwam Ken De Cooman aan bod in de allereerste architectura.be Podcast, die je hier kan beluisteren. 

CEO Ken De Cooman is vereerd met de erkenning van het Forum, dat dit jaar uitpakte met topsprekers als Europees Commissaris Frans Timmermans en Ellen MacArthur. “Het is heel fijn om deze internationale erkenning te krijgen. Uitgegraven grond wordt legaal gezien als afval, maar is perfect bruikbaar en herbruikbaar in muren en vloeren en als afwerkingsmateriaal, niet alleen in België, maar in heel veel landen. Onze aanpak biedt ook oplossingen in de strijd tegen klimaatopwarming. Door leemstenen te produceren kan je bijvoorbeeld CO2-emissies met 90% verlagen in vergelijking met de productie van bakstenen. En de materialen kunnen eeuwig hergebruikt worden. Zo krijg je een perfecte circulaire oplossing.”

Lees verder op circubuild.be.