Doorzoek volledige site
29 oktober 2020 | TIM JANSSENS

Bouwmeesterpodcast: de woelige relatie met pers en media

Illustratie | Tim Dirven

Tijdens zijn legislatuur als Vlaams Bouwmeester deinsde Leo Van Broeck niet terug voor een straf statement, een pittige oneliner of een krasse uitspraak in kranteninterviews en talkshows. Nu hij de fakkel heeft doorgegeven aan Erik Wieërs, blikt hij met gemengde gevoelens terug op zijn haat-liefdeverhouding met de vaderlandse pers en media. “Het eerste advies dat ik Erik gaf, luidde: ‘Geef nooit telefonische interviews die je niet kan nalezen, want dan verdraaien ze je woorden en maken ze gehakt van jou’“, lacht Van Broeck in de bouwmeesterpodcast van architectura.be.

“Ik wil niet geopereerd worden door een gematigde chirurg. Als er moet gesneden worden, dan wil ik niet zeggen: ‘Ik ben banger van de operatie dan van doodgaan’. Want die operatie is levensreddend. Dus op dat vlak word ik niet gematigder, integendeel.” Nee, Leo Van Broeck is zijn retorische gaven niet verloren tijdens zijn bouwmeesterschap. En recht voor de raap is hij ook nog altijd: “Als mensen vroeger terminaal waren, dan wist de hele familie het, behalve de patiënt. Vandaag is dat anders en zijn heldere diagnoses en duidelijke communicatie een must. Je boekt sneller resultaat als je een kat een kat durft te noemen.”

 

“Heldere diagnoses en duidelijke communicatie zijn vandaag een must. Je boekt sneller resultaat als je een kat een kat durft te noemen” – Leo Van Broeck

 

Geen plattelandshater

Toch valt niet te ontkennen dat Van Broeck weleens een tol moest betalen voor zijn eerlijke, resolute no-nonsensestijl, met dank aan enkele misinterpretaties in de media. “Van wie ik de grootste tegenkanting kreeg? Van mensen die enkel de krant lezen. Ik was nog geen twee dagen op de hoogte dat ik de nieuwe Vlaams Bouwmeester was toen ik al een eerste keer verkeerd geciteerd werd na een telefonisch interview. Ik zei: ‘Ik ga voortbouwen op de regeringsbeslissing van de Vlaamse overheid om in te zetten op kernversterking. Zowel in de dorpen als in de steden, maar het kleinste gruis daartussen kan op termijn niet blijven.’ Waarop de krant in kwestie kopt: ‘Bouwmeester wil iedereen naar de stad’. Het platteland stond meteen op zijn achterste poten, terwijl je in een dorp dus ook aan kernversterking kan doen. Dat was al een eerste misverstand.”

Een tweede kemel was de beruchte quote ‘Vrijstaand bouwen is crimineel’. Een lapsus die Van Broeck nog altijd achtervolgt. “Ik heb toen letterlijk gezegd: ‘Als je als politicus nu nog nieuwe vrijstaande verkavelingen creëert, terwijl de Vlaamse overheid al tien jaar studies aan het bestellen is die bewijzen hoeveel miljarden dat kost en welke gezondheids-, milieu- en economische schade dat veroorzaakt, dan is dat onverantwoord, tot op het misdadige af’. Ik had het dus zeker niet over de mensen die daar wonen, want die zijn daarheen gesubsidieerd. Laat staan over de gemeentes, want zij moeten dat doen om de gemeentefinanciering rond te krijgen, en dan enkel via de grondlasten. Kortom: het eerste advies dat ik Erik gaf, luidde: ‘Geef nooit telefonische interviews die je niet kan nalezen, want dan verdraaien ze je woorden en maken ze gehakt van jou’ (lacht).”

 

“Ik hoop een goede relatie met de pers op te bouwen. En ik denk dat zoiets kan door een beetje selectief te zijn in wie je wanneer te woord staat” – Erik Wieërs

 

Selectief zijn

Erik Wieërs is vast van plan om de goede raad van zijn voorganger ter harte te nemen. Ook hij weet intussen hoe het is om een publiek figuur te zijn, want zijn eerste kranteninterview bracht hem al meteen aan het lachen. “Ik had niets gezegd dat op een of andere manier controverse kon uitlokken, maar de journalist en redactie in kwestie zijn er toch in geslaagd om er een ‘pikante’ titel uit te puren. Zij hebben natuurlijk een business te runnen, dus zo’n titel moet ervoor zorgen dat iemand het interview leest. Dat vind ik op zich niet zo’n probleem, tenzij het natuurlijk tot foutieve citaten of verkeerde conclusies leidt. Ik hoop een goede relatie met de pers op te bouwen. En ik denk dat zoiets kan door een beetje selectief te zijn in wie je wanneer te woord staat.”

Toch is de nieuwe Vlaams Bouwmeester voorlopig erg op zijn hoede in zijn contacten met de media, geeft hij aan: “Ik wil nog niet al te veel zeggen over het beleid dat ik ga voeren. Natuurlijk weet ik stiekem wel waar ik naartoe wil, maar ik wil dat eerst heel goed op poten zetten alvorens erover te berichten. Ik zou vandaag van alles kunnen beloven, maar het zou natuurlijk heel dwaas zijn om dan te moeten vaststellen dat het niet lukt. Ik wil dus eerst goed afstemmen met mijn team van experts welke lijnen we willen en kunnen uitzetten. Pas dán zal het moment aangebroken zijn om dat op een goede manier aan de pers te communiceren.”

 

Dit artikel werd geschreven op basis van het podcastinterview dat architectura.be afnam van Erik Wieërs en Leo Van Broeck. Je kan deze podcast hier beluisteren. En hier vind je een link naar alle podcasts van architectura.be.

De architectura.be Podcast kwam tot stand dankzij volgende parters: KUBUS, partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab. Assiver, verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten. En VELUX, partner in daglichtoplossingen.