Doorzoek volledige site
01 oktober 2020

House TP van dmvA genomineerd voor Architectural Review House awards 2020

Illustratie | Bart Gosselin
Illustratie | Bart Gosselin
Illustratie | Bart Gosselin
Illustratie | Bart Gosselin
Illustratie | Bart Gosselin
Illustratie | Bart Gosselin
Illustratie | Bart Gosselin
Illustratie | Bart Gosselin
Illustratie | Bart Gosselin
Illustratie | Bart Gosselin

House TP van het Mechelse bureau dmvA heeft de shortlist gehaald van de internatonale AR House awards 2020. Deze wedstrijd georganiseerd door het internationale magazine Architectural Review erkent originaliteit en excellentie in het ontwerp van woonprojecten van alle types, budgetten en locaties. In totaal zijn 15 projecten genomineerd van over de hele wereld, van het Verenigd Koninkrijk en Nederland tot Mexico en Japan. Onder meer David Chipperfield Architects, John Lin en Matharoo Associates mogen zich tot de vorige winnaars rekenen, wat volgens de organisatie duidelijk maakt dat de woning een overgangsritueel is voor architecten, met een oprecht potentieel voor innovatie en de kristallisatie van nieuwe ideeën.
 

Bekijk hier tegen wie dmvA het moet opnemen. De winnaar wordt eind november online bekendgemaakt en nadien gepubliceerd in The Architectural Review. In de jury zetelen drie voormalige AR House finalisten; 

 

House TP

Het project TP bevindt zich in de volkse buurt van Mechelen. Een alleenstaande vrouw met groene vingers kocht daar een huisje naast een kerk en vroeg dmvA om het te verbouwen. dmvA creëerde niet alleen een huis dat aan haar wensen voldeed, maar zorgde ook voor een heropleving van de straat.

De klant had de wens om aan urban farming te doen, wat niet evident is in het centrum van een stad. Het perceel was bovendien helemaal volgebouwd en de achterzijde is noord gericht, waardoor die zich vaak in de schaduw van het hoofdhuis bevindt. Een groene plek achter het huis was dus wegens lichtgebrek niet vanzelfsprekend. dmvA besloot daarom de achterbouw weg te halen, behalve een stalen ligger. De balk inspireerde hen om enkele liggers toe te voegen en daarop de serre te plaatsen. Door de serre letterlijk te laten zweven, creëerde dmvA een oplossing voor het lichtgebrek en zorgde op die manier dat de patio luchtig blijft. Als bijgevolg van het opentrekken van de kavel, ontstond er een mooi uitzicht vanuit de serre of de eerste verdieping, met de kerk als stedelijk decor.
 

Aangezien er door de oriëntatie minder licht binnenkomt op de gelijkvloers van het pand, plaatste dmvA de slaapkamer beneden en de woonkamer boven. Naast de patio bevindt zich een kleine leefruimte die later ook als slaapkamer kan gebruikt worden. Door het weghalen van alle binnenmuren en het creëren van open ruimtes, lijkt de woning ondanks haar kleine woonoppervlakte (80m2) groter dan ze is. Zo werd de trap telkens aan de zijkant van het pand gezet, opdat de ruimtes niet doorbroken worden. Op de tweede verdieping was er recentelijk een stukje aangebouwd. dmvA haalde dat hoekje er weer af, bracht het pand terug naar zijn oorspronkelijke vorm en bouwde daar een dakterras. De gevels van het huis zijn wit gekaleid, waardoor de littekens er blijven doorkomen en zo de geschiedenis niet helemaal wordt verdoezeld.

Waar vroeger de garagepoort en de toegangspoort waren, maakte dmvA alles open tot aan de patio. Het is een overdekte buitenruimte onder het huis geworden, waar de auto kan geparkeerd worden. De ruimte is afgesloten door een poort met stalen lamellen geplaatst onder een hoek van 45 graden. Zo’n poort schenkt genoeg privacy, maar geeft toch een open, lichte indruk. Vroeger was het donker hoekje bij de poort een probleemplek in de straat, maar door de ingreep van dmvA is het een frisse hoek geworden die de straat doet heropleven.

GERELATEERDE DOSSIERS